L'informe de l'AR+I no varia les posicions
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els partits han reaccionat a l'informe sobre l'acord d'associació elaborat per Andorra Recerca i Innovació. La majoria el veu positivament, però per altres no esvaeix els dubtes i no aprofundeix en qüestions com la immigració.
Poques hores després de fer-se públic l'informe, les valoracions són divergents en molts aspectes. Per a PS, Liberals i DA, les consideracions evidencien que en cas de ser aprovat en referèndum, l'acord tindrà més aspectes positius que negatius.
Pere Baró, president del PS, creu que els del "sí i els del no, podran fer els seus càlculs i debatre en igualtat de condicions". La presidenta de Liberals Cristina Rico pensa que l'informe "està molt ben argumentat" i que dona "tranquil·litat perquè s'han analitzat temes que preocupen a la ciutadania". El president del grup demòcrata Jordi Jordana destaca les previsions de "creixement sostenible de l'economia andorrana".
Dubtes i mancances
Per a Concòrdia, l'acord permet disposar de més informació, tot i que encara deixa molts interrogants, sobretot pel que fa a la penetració d'empreses estrangeres, en el cas que es ratifiqui l'acord. "Si creixem, però se substitueixen les nostres petites empreses per empreses més grans de l'entorn, el que fem és desandorranitzar l'economia", assegura el president del grup, Cerni Escalé.
Andorra Endavant lamenta que no s'hagi fet especial èmfasi en l'anàlisi de l'impacte que tindrà sobre el model d'immigració. "Una gran sorpresa" comenta la presidenta Carine Montaner "perquè s'elimina la immigració selectiva".
En el cas de Concòrdia i PS, consideren preocupants algunes de les conclusions de l'estudi. Com l'impacte que l'acord d'associació pot tenir en el sector públic, especialment en educació i salut. Per Andorra Endavant, l'estudi no aprofundeix en qüestions cabdals, com ara els efectes nocius per a l'economia de la relaxació en els requisits per treballar i residir a Andorra.
Informa: Joan A. Sarmiento