L’epidemiòleg Oriol Mitjà posa Andorra com a exemple en la seva proposta per sortir del confinament

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L’epidemiòleg, investigador i assessor del Govern en el tractament sanitari de la pandèmia, Oriol Mitjà, que s’ha erigit com una de les veus de més pes en l’emergència sanitària pel coronavirus, proposa un pla per sortir del confinament  per a les autoritats espanyoles basat en el pla d'Andorra juntament amb el també investigador Joel López.

Només a mesura que hi hagi més gent protegida per haver passat la infecció i quan disposem d'una vacuna, disminuirà el risc.

Per això els investigadors proposen un desconfinament progressiu començant per les persones més joves i sanes, monitoritzant que no suposi un impacte sobre el sistema de salut, i acabant pels grups de més risc.

Entre les seves propostes s’inclou la valoració de la immunitat de la població per conèixer el grau d'immunitat al virus. .Aquesta és precisament la mesura anunciada aquesta setmana pel ministre Joan Martínez Benazet i que consisteix en fer testos d’anticossos a tota la població per poder decidir com es procedeix a l’aixecament de les restriccions.

També es proposa monitoritzar tota la ciutadana mitjançant una aplicació que permeti detectar nous positius, la seva mobilitat i els contactes, de manera que es puguin arribar a plantejar mesures de confinament focalitzades en el que anomena “zones calentes” davant l'aparició de nous brots.

L'èxit del pla i també de l'aplicació depèn de la disponibilitat de proves d'antígens ràpides i de fer PCR davant qualsevol sospita d'infecció. En l'informe apunten que la presència de qualsevol d'aquests quatre símptomes, tos, febre, dificultat per empassar i fatiga, seria motiu per fer el test.

La sortida del confinament a Andorra dependrà dels resultats dels testos d'anticossos

Arran de la proposta per sortir del confinament realitzada per l'epidemiòleg i assessor del Govern Oriol Mitjà a Catalunya, el ministre portaveu ha puntualitzat que aquest document no està dirigit a Andorra, sinó basat en un pla que prèviament ja s'havia treballat al país per part d'uns investigadors i al qual es va afegir posteriorment el Govern per analitzar com es podrien aixecar les restriccions.

A més, també ha remarcat que totes les mesures queden supeditades als resultats dels testos immunològics fets a la població. Abans de valorar quan i com sortir del confinament, el Govern veu imprescindible analitzar "com de viva està la malaltia, com estan les infraestructures sanitàries i quanta gent ha estat en contacte amb el virus".

Eric Jover ha afegit que en els plans per aixecar restriccions es valora "poder accedir a la mobilitat de les persones per conèixer la cadena de contactes sempre respectant la protecció de dades. Però és una eina que no està decidida ni desenvolupada".

Martínez Benazet recomana una tornada progressiva a l'activitat 

El ministre de Salut ha informat que el confinament s'allargarà encara unes setmanes més. Quan la crisi ja estigui una mica més controlada, recomana que l'activitat habitual es reprengui de forma progressiva. "El confinament total no ha de durar gaires setmanes més, però sí algunes, i les activitats no es podran reprendre totes de cop ni obrir al turisme de seguida", ha manifestat en la compareixença d'aquest divendres. 

Creu que "és un virus que es quedarà i serà estacional". Confia "poc en la vacuna a la tardor però sí en fàrmacs que ens protegiran i en estratègies terapèutiques sumades a canvis d'hàbits per fer front a la malaltia un cop passat el brot agut".

Roda de premsa completa del ministre de Salut aquest divendres al migdia:

 

Informa: Ester Pons -Yasmina Canedo

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.