Ni un 1% dels casos d'assetjament sexual a la feina es denuncien
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Del total de casos d'assetjament sexual i per raó de gènere a la feina que arriben als sindicats, no es denuncia ni l'1%. Així ho afirmen des de l'Institut Andorrà de les Dones, que destaquen la necessitat d'incentivar les denúncies i avancen que aviat s'enllestirà un protocol d'actuació per a les empreses.
El cas Rubiales ha posat en l'agenda mediàtica la problemàtica de l'assetjament sexual i per raó de gènere a la feina. Una violència que segons l'Institut Andorrà de les Dones segueix passant desapercebuda i que cal erradicar, tal com alerta la secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera. "Hi ha situacions que són intolerables. La paraula inacceptable em sembla massa fluixa".
Informa que s'està enllestint un protocol que concretarà què són agressions i com han d'actuar les empreses. Fins a l'actualitat han rebut 6 queixes. Deixen clar que són casos que encara costa denunciar i en un lloc poc poblat, com Andorra, encara més.
De fet, informa que del total de queixes que arriben als sindicats, ni l'1% acaben en denúncia. La realitat, segons Ronchera, "és que és molt difícil presentar denúncies tot i que existeixen canals i la llei t'empara, quan parles amb algunes víctimes, tenen tanta necessitat de mantenir la feina, que no acaben de presentar la denúncia".
Insisteixen que cal incentivar-les i avancen que aviat podrien sortir a la llum casos d'aquest tipus en l'àmbit esportiu. També assenyalen que aquesta discriminació no és l'única que pateixen les dones en l'àmbit laboral. La bretxa salarial segueix molt present, també en les pensions.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Pau Bonastre