Partidaris i detractors de l'acord amb la UE fan interpretacions diferents de l'enquesta
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Els defensors de l'acord amb la Unió Europea - Demòcrates, Ciutadans Compromesos i PS - entenen que el que cal és informar millor sobre el text. Destaquen que, segons l'informe, els que millor el coneixen apunten més cap al sí. Una lectura ben diferent dels resultats és la que fan Concòrdia i Andorra Endavant, partidaris del no en un referèndum.
Els resultats han generat les primeres reaccions polítiques. Defensors de l'acord i membres del pacte d'estat com demòcrates, ciutadans compromesos i PS entenen que el que cal és millorar la informació sobre l'acord. I de l'observatori destaquen que com més informats estan els enquestats més decantats estan cap al sí.
"Els no predominen en aquells que creuen que no tenen suficient informació. Per tant creiem que millorant aquesta informació i comunicació es pot revertir aquest resultat."
Jordi Jordana, president grup demòcrata
Carles Naudi, president del grup Ciutadans Compromesos, afirma que si hi ha un temps de marge abans del referèndum l'opinió de la gent pot canviar. "El que hem de fer és explicar a les persones el que hi ha i que les persones decideixin." afegeix Naudi.
El coordinador de l'àrea de sociologia d'Andorra Recerca+Innovació Joan Micó ha recalcat que l'important és que la informació sigui més clara, més detallada i menys tècnica.
D'altra banda, la presidenta del grup socialdemòcrata Judith Casal ha sigut una mica més autocrítica i ha dit que aquest és un clar missatge pels partits que aposten per l'acord d'associació que han de treballar-ho més. També ha volgut recalcar que aquesta enquesta s'ha realitzat quan encara no ha començat la campanya divulgativa.
"Aquest sí que és un missatge clar pels partits que com a mínim estem al pacte d'estat i que apostem per un acord d'associació, recollim el guant i ens toca fer més feina. Després també és interessant que expliquem que aquesta enquesta es planteja quan encara no ha començat la campanya divulgativa."
Judtih Casal, presidenta del grup socialdemòcrata
Més durs han estat els contraris. Concòrdia, per exemple, creu que el Govern hauria de començar a reconsiderar el full de ruta, mentre que Andorra Endavant assegura que el resultat és el clar exemple que la gent no vol l'acord d'associació.
"Penso que és normal que aquelles persones que estan més convençudes amb la campanya de comunicació del Govern diguin que tenen informació suficient. I és també normal que aquelles persones que no estan convençudes amb la campanya de comunicació del Govern rebutgin una mica la informació que han rebut fins ara. El que m'hauria sorprès és que les persones que estan molt a favor de l'acord d'associació responguessin que tenen mala informació."
Cerni Escalé, president grup Concòrdia
Montané assegura que la gent vol que se'ls parli dels pros i els contres de l'acord clarament
"La gent vol les idees clares, és a dir, que perdem i que guanyem i clar el Govern parla molt sovint de quotes d'immigració i no parla que salta la nostra immigració selectiva. Pensem que realment hi ha d'haver transparència, més que ara. I la gent de tota manera no voldrà l'acord d'associació. Està més clar que l'aigua."
Carine Montané, presidenta Andorra Endavant
Des del Govern s'ha justificat que el moment per fer l'enquesta ha estat clau, i que encara no es disposava del text traduït ni s'havia intensificat la campanya de comunicació. De fet, confien que aquest augment i la modificació de la forma de traslladar la informació sigui clau per canviar opinions.
Guillem Casal, portaveu del Govern ha recalcat que els indecisos poden votar tant a favor com en contra, tanmateix com que els que han votat en contra ho poden fer a favor i viceversa. A més, ha afegit que la gent que vota en contra perquè diuen que estan poc informats poden canviar d'opinió si es distribueix més informació.
"Hi ha una part molt important aquí, que els que estan en contra diuen que estan poc informats i, per tant, aquests són molt més fàcils de canviar d'opinió. Per tant, si els distribuïm més informació a aquests és possible que canviïn de parer i votin a favor."
Guillem Casal, portaveu del Govern
Informa: Redacció
Imatges: Eric Mompel i Ricard Tenza