La pressió social en la lactància, encara molt vigent

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La pressió social per decidir si optar per la lactància materna o la lactància artificial continua sent molt gran, però les professionals de pediatria i llevadoria ho tenen clar: la dona és qui decideix.

Paral·lelament reivindiquen més temps per gaudir de la lactància materna. La disminució de malalties cardiovasculars en edat adulta i una millor intel·ligència emocional només són alguns dels beneficis per als nadons.

La decisió de si decantar-se per la lactància materna o artificial ha de ser únicament de la dona, però en moltes ocasions la pressió social s'acaba imposant. Sobretot si, per exemple, es disposa de poca conciliació laboral. Aquest és, precisament, un dels motius pels quals s'opta per una lactància artificial. 

També hi ha determinades situacions mèdiques on es recomana la lactància artificial, com quan el nadó té intoleràncies alimentàries o quan la dona té malalties com la sida

"No et pots incorporar igual que l'home al mateix temps. Estàs més lligada. Ens haurien de donar més eines o més facilitats perquè puguem gaudir d'aquesta lactància materna més temps. L'OMS recomana 6 mesos exclusius. Fins quan? Això ho hauran de decidir la dona i el bebè".

Tina Mirpuri, llevadora

De fet, la lactància sempre és a demanda, i més els primers dies de vida perquè és quan els nadons perden més pes. Cal despertar-se cada dues o tres hores per donar-los el pit. Els beneficis de la lactància materna per als nadons són molts. 

"S'ha vist que tenen molta menys incidència en malalties infeccioses de diferents tipus. La lactància materna s'ha vist que disminueix malalties de tipus immunològic, disminueix o l'endarrereix, per exemple l'asma, la dermatitis atòpica, la celiaquia... En edat adulta, disminució de malalties cardiovasculars, sobrepès i obesitat".

Helena de Diego, pediatra

Hi ha estudis que demostren la disminució de patir leucèmia i la reducció de malalties de salut mental als nens que van prendre llet materna.

Pel que fa a la mare, disminueix la probabilitat de patir càncer d'ovaris o càncer de mama, així com la depressió postpart. 

A banda de la succió nutritiva, la lactància materna també afavoreix el vincle emocional. La mare transmet seguretat al nadó, cosa que es tradueix en una millor intel·ligència emocional, empatia i autoestima. 

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Èric Mompel

Locució: Caterina Vidal

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.