La situació límit de l’aigua a la Massana posa en alerta la resta de comuns

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Les restriccions i l'escassetat d'aigua potable a la Massana han posat en alerta la resta de comuns. De moment, tenen una situació molt més estable, però els preocupa que aquest escenari pugui canviar davant qualsevol imprevist.  Tot plegat, ha centrat la reunió entre els tècnics hídrics de les diferents parròquies. Ha estat la primera després de l'estiu i ha comptat amb representació de tots els comuns menys de la Massana, que és qui té el panorama més complicat a hores d'ara.

Una situació que, si no plou suficientment en les properes setmanes, pot agreujar-se. És per aquest motiu que les administracions comunals fan una crida a consumir d'una forma molt més sostenible i a detectar al més aviat possible les fuites d'aigua per evitar el més mínim malbaratament. El director de CAPESA, l'empresa que gestiona l'aigua d'Escaldes-Engordany, alerta que som, justament, al període de l'any "amb més mancances d'aigua" i, per tant, amb aquest escenari "pinten bastos". Eduard López fa una crida a tancar "les fonts ornamentals", a reduir el nombre de dies destinats al reg i, sobretot, a tenir una especial cura davant de possibles fuites.  

Creu que cal tractar la problemàtica d'una manera molt més transversal, amb més implicació del Govern i de la població, especialment dels grans consumidors. També reclama tenir al més aviat possible els estudis de càrrega per part dels comuns, que permetran marcar quins són els límits dels recursos hídrics.  

Menys de la meitat del cabal habitual

En el que portem d'any, segons el Govern, hi ha un 55% menys de cabal acumulat en comparació amb els darrers 10 anys. El mes més crític i, per contra, el que habitualment concentra més volums d'aigua ha estat el maig, que va arribar amb una reducció de cabal del 69%. Els experts en meteorologia de l'executiu apunten que es preveuen pluges, però que no seran abundants.

La situació de sequera no és excepcional d'Andorra, sinó que també l'estan vivint els territoris veïns fins al punt d'arribar a talls d'aigua.

Accions dels comuns per reduir el consum de l'aigua

La resta de comuns estan preparant la segona part d'una campanya per conscienciar sobre com aprofitar millor l'aigua i evitar-ne el desgast. Ja es va fer una primera acció a l'estiu i ara se n'està preparant una altra per a la tardor, una època clau per encarar l'hivern. I tot, en un context d'escassetat de precipitacions des de fa mesos.

Per exemple, Escaldes i Encamp han tancat fonts ornamentals i aposten per un reaprofitament de l'aigua per a usos públics. En el primer cas, es vol fer servir l'aigua de la pluja per a regar els parcs, i, en el segon, es capta l'aigua subterrània per a la neteja dels carrers. Sant Julià ha creat nous dipòsits i ha apujat els preus per als grans consumidors.

Canillo, de moment, no ha impulsat importants accions per reduïr el consum perquè té uns bons percentatges de reserves, al voltant del 90%.

Informa: Laura Cugat

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.