El teletreball, la tasca pendent de les administracions públiques
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
El teletreball continua sense ser una prioritat per a la majoria d'administracions públiques. Ordino disposa d'un reglament recent, però la majoria encara no en tenen. A les empreses privades, en canvi, sí que hi recorren més. Un sistema que, asseguren, els permet una millor conciliació familiar.
La majoria d’administracions públiques no recorren al teletreball ni el tenen regulat. Ordino és l’únic comú que ha n'aprovat recentment un reglament.
“Han de tenir un lloc de treball que pugui funcionar de forma autònoma i que no requereixi la presència. Poden demanar-ho per un període de 12 mesos que poden ser prorrogables. No poden demanar més de dos dies de jornades setmanals.”
Meritxell Rabadà, consellera de Gestió i Desenvolupament Humà del comú d’Ordino
Escaldes-Engordany disposa d’un reglament del 2023 i Sant Julià té una normativa que data de l’època Covid. Ara el comú lauredià treballa en una actualització. No obstant, en les dues corporacions, només es recorre al teletreball en casos puntuals d’emergència.
Els treballadors poden teletreballar en casos puntuals d’emergència com ara per malaltia o conciliació familiar.
El mateix a Encamp i la Massana, amb la diferència que no ho tenen ni implementat ni regulat. Canillo i Andorra la Vella tampoc disposen de cap normativa ni tenen previst, per ara, fer-ne cap.
Andorra la Vella assegura que molts dels serveis que proporciona el comú a la ciutadania necessiten una atenció presencial.
Govern, per la seva banda, presentarà en els propers mesos una regulació.
On sí que s’ha implantat més després de la pandèmia és a les empreses privades. Asseguren que el teletreball té molts beneficis. La conciliació familiar n’és un.
"S'ho combina cadascú en funció del que els sigui més còmode per acabar les tasques que han de fer. Sí que tenen la possibilitat en l'àmbit de la conciliació familiar si tens algun encàrrec o si t'ha vingut a visitar el teu germà que ve de lluny... Això et dona molt marge."
Guillem Valdés, gerent enginyer de Valdés SL
Valdés defensa un sistema híbrid i flexible, però no el teletreball al 100%; hi ha tasques que continuen requerint presencialitat.
Parapúbliques com FEDA, on disposen d'una política des de principi del 2022, els treballadors poden teletreballar dues vegades per setmana. Destaquen la reducció de la contaminació com un altre dels beneficis.
Informa: Karen Gacusana
Imatges: Kevin Ribeiro - Javier Martín