Els grups parlamentaris es mostren preocupats pel creixent malestar al voltant de la problemàtica de l'habitatge, tal com reflecteix el darrer informe d'Andorra Recerca + Innovació. Coincideixen en afirmar que ampliar el parc públic d'habitatge és una prioritat, tot i que alguns aposten per mesures més ràpides i globals.
La problemàtica de l'habitatge s'agreuja i els grups parlamentaris ressalten diverses mesures per fer-hi front, coincidint en què és important potenciar el parc d'habitatge públic. Precisament el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, recalca que el Govern ja ho està fent, tot i destacar que també és necessari "intensificar la col·laboració públicoprivada per fer un parc d'habitatge a través de concessions en terrenys de cessió obligatòria amb uns preus assequibles d'acord amb els salaris".
Tot i que és una mesura a mitjà termini, Jordana defensa que és important posar fil a l'agulla al més aviat possible. Afegeix també l'opció d'oferir incentius als privats perquè col·laborin, tot i ser una acció més lleugera que les altres.
Des del grup parlamentari socialdemòcrata consideren que el malestar actual de la població és "una conseqüència directa de la manca de polítiques d'habitatge públic per part del Govern". Consideren que l'executiu ha impulsat mesures molt puntuals i poc efectives i, per això, reiteren la necessitat d'iniciatives més integrals i eficients.
La presidenta suplent del grup, Susanna Vela, destaca seguir amb "les pròrrogues forçoses dels lloguers i la possibilitat de limitar els preus". En aquest sentit, considera que "el Govern haurà de ser suficientment valent i tirar-ho endavant, però això no vol dir que no hi hagi d'haver també mesures a mitjà-llarg termini". Amb tot, defensa la creació d'un pacte d'estat al voltant de l'habitatge.
Pel que fa la limitació dels preus dels lloguers, Jordana hi discrepa perquè considera que és una mesura massa intervencionista. Hi està d'acord el grup parlamentari de Concòrdia, el seu president, Cerni Escalé, que pensa que s'hauria de fer acotant la inversió estrangera a través d'un sistema de quotes, un dels punts més destacats del seu programa electoral. Una acció que requereix modificar la llei, però que pensen que pot ser molt eficient. "Limitar la inversió estrangera en immobles. Hem de prioritzar la gent que resideix al país a l'hora de tenir accés a l'habitatge. No pot ser que solament el 30% de les persones que viuen al país tinguin un habitatge de propietat." Escalé, també proposa incrementar l'impost de transmissions patrimonials en aquells casos en què el propietari tingui diversos immobles i en vulgui comprar més per fer-hi negoci. Afegeix que "calen mesures decidides per alliberar pisos buits, fet que reduiria el preu mitjà del lloguer".
Tenir dades d'aquests immobles buits per alliberar-los és una prioritat segons la presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant: "Fa temps que parlem dels 6.000 pisos buits que s'han de desbloquejar, o en tot cas una part", creient que part d'ells no estan ni declarats, fet que suposa un problema.
Montaner està d'acord amb la política del Govern d'adquirir pisos per oferir-los a preu assequible seguint una sèrie de requisits, però pensa que és una mesura que encara s'hauria d'accelerar més. També creu que "s'ha d'intentar limitar les despeses quan es vulgui renovar el lloguer dels pisos" per oferir encara més facilitats a bona part de la població que està patint. També considera primordial crear un registre de la propietat.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Marc Matute
Comparteix: