Ampliar la xarxa de centres per atendre víctimes de violència de gènere

www.andorradifusio.ad

Igualtat formarà els centres d'atenció primària per poder reaccionar en cas de rebre víctimes de violència de gènere. L'objectiu és que les dones puguin demanar ajuda, activar el codi lila, encara en més llocs.

També es vol actualitzar les formacions a Urgències tenint en compte que hi ha molta rotació de personal. La cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, afegeix que moltes vegades les víctimes que hi van no acostumen a dir codi lila. "Simplement van a Urgències perquè tenen algun símptoma físic o emocional i ja quan intervé el professional d'Urgències és allà quan detecta que és un cas de violència de gènere".

I per aquest motiu, és crucial que el personal estigui format i sensibilitzat en la matèria per poder activar aquest protocol al més ràpid possible. I per poder ampliar la xarxa de suport i intervenció, l'objectiu és instaurar-lo també als centres d'atenció primària per comptar amb més canals d'entrada repartits pel territori a través dels quals les víctimes de violència masclista poden demanar ajuda, una estratègia que pot aportar moltes més facilitats i, sobretot, agilitat.

Per això, Porras afirma que volen fer formacions "amb diferents sessions amb tots els professionals del centre de Salut". I la idea és fer aquesta formació conjunta el mes de maig.

Recordar que les dones quan acudeixen a Urgències poden esmentar el nom del protocol, però també "posar la mà a la bombolleta de color lila i les recepcionistes ja haurien de detectar que allò és un codi lila i activar el protocol", explica la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat.

I també poden fer el gest d'obrir el palmell, amagar el polze i, seguidament, la resta de dits, un senyal silenciós reconegut internacionalment que pot ser molt útil si hi ha la presència de l'agressor. 

Guia sobre com actuar en cas de violència de gènere

Més enllà del codi lila, hi ha altres recursos i serveis on les víctimes poden acudir per demanar ajuda i denunciar la situacions de violència de gènere i assetjament sexual. 

Malgrat tot, encara hi ha cert desconeixement segons l'Institut Andorra de les Dones, que ha creat un cartell informatiu on es recullen eines i circuits com la policia, el SIAD i el raonador del ciutadà. Un recurs present a serveis com Immigració i les estacions d'esquí.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Andrés Rosas 

Comparteix:

La caseta de Turisme a la plaça Santa Anna es desmunta pel nou aparcament Encamp vol convertir el colomer de cotxa de Sant Romà de les Bons en un reclam