L'anàlisi: el debat sobre la taxa turística i com s'aplica a Europa

www.andorradifusio.ad

La taxa turística es farà realitat aquest any, tot i que fa molt temps que se'n parla.

Es va començar a plantejar l’any 2016, quan Francesc Camp era ministre. Els hotelers la van  rebutjar perquè consideraven que desincentivaria l’arribada de turistes. Després de diferents trobades amb el sector, es va anunciar que l’any 2022 es faria realitat.

Actualment la llei no està aprovada i es continua treballant en comissió. Així i tot els grups parlamentaris han acordat que es farà efectiva aquest octubre. 

Què planteja el ministeri?

L'impost s'aplicarà als turistes majors de 12 anys que pernoctin al país. La tarifa serà d'1 a 3 euros per persona i dia. La diferència de preu dependrà de la categoria de l'establiment turístic.

L'executiu preveu recaptar 12 milions d'euros. Aquests ingressos es destinaran a projectes de promoció turística, a impulsar el turisme sostenible, millorar els recursos i productes turístics i a desenvolupar infraestructures relacionades amb el sector.

En referència als terminis, els grups parlamentaris han acordat aplicar-la a l'octubre, una data que no convenç el sector, que demana que entri en vigor el dia 1 de desembre.

Des de la Cambra de Comerç demanen una mateixa taxa per a tots els establiments, deixant de banda les categories, i que a partir del setè dia ja no calgui pagar-la per "promoure estades més llargues perquè la mitjana és de 2-3 dies", diu la directora de l'entitat, Pilar Escaler.

Com es fa a Europa?

A Europa hi ha diferents aplicacions de la taxa.  Si ens fixem en Portugal, a Lisboa, per exemple, s'aplica una taxa fixa d'1€ per persona i nit. En canvi, a Espanya només s'aplica a Catalunya i a les illes Balears. Al territori català es va implementar l'any 2013 i els preus oscil·len entre 0,45 i 2,25 euros. El funcionament també depèn de les estrelles dels establiments.

A França la taxa és comuna per a tot el país, amb excepció de la capital, París, on es cobra un 10% més. En canvi, a la capital dels Països Baixos, Amsterdam, és del 5% del preu de l’estada.

Hi ha ciutats com Madrid, Londres i Dublín que atreuen un gran nombre de turistes, però on encara no s’aplica aquesta taxa. Així i tot, es va valorar l'opció de posar en funcionament aquest impost als turistes abans de la pandèmia, però de moment està aturat.

Informa: Roser Puigbò

Comparteix:

L'Òmicron deixa un 20% d'alumnes sense esquí escolar La 4a campanya de donació de sang de l'Escola Andorrana vol arribar als 400 donants