L'anàlisi: com funcionen els atacs hacker a Andorra Telecom?

www.andorradifusio.ad

Aquest mes s'ha parlat molt dels atacs hacker que ha rebut Andorra Telecom i que han afectat la connexió dels usuaris. Unes ofensives que provenen de desenes de països i que són impossible de preveure per la tecnològica. Com funcionen aquests atacs?

Els atacs de denegació de servei tenen un funcionament molt senzill d'explicar, però molt difícil de defensar i, en aquest sentit, ser un país petit no fa més que anar-hi en contra.

Per fer-nos una idea: la línia d'internet d'Andorra Telecom és com si fos una carretera, per on passen uns 60.000 usuaris al llarg del dia. La circulació és fluïda perquè la via està dimensionada per acollir aquesta capacitat de vehicles. El que fan els hackers, però, és agafar centenars de milers de dispositius d'arreu del mon i dirigir-los tots a la xarxa d'Andorra.

Així doncs, on abans passaven 60.000 cotxes, ara hi poden passar 500.000, xifra que fa que la xarxa es col·lapsi. Aquest moviment, tot i semblar senzill, pot arribar a valer milers d'euros i no només involucra ordinadors, sinó que també poden estar vinculats dispositius com televisors i càmeres de seguretat. 

Com es poden aturar aquests atacs?

Seguint amb l'exemple de la carretera, Andorra Telecom té vies per on pot fer sortir el trànsit. En concret en té sis, tres cap a Espanya i tres cap a França. El que fa és detectar quin trànsit és maliciós i enviar-lo cap a xarxes més grans com la dels estats veïns.

Aquesta és la reacció un cop ataquen, el problema és que anticipar-se és impossible i no es pot evitar que es produeixi en algun moment cap tipus de col·lapse. Des de la tecnològica també ho tenen clar, seguiran atacant perquè l'objectiu és tombar els directes dels youtubers

El portaveu de la companyia, Carles Casadevall, assegura que estan "fent el màxim possible". "Quan hi ha atacs, tot l'equip tècnic està 24 h treballant-hi, analitzant el trànsit i veient d'on ve. Tindrem més atacs, seguríssim, perquè els passa a la resta d'operadors i sempre pensen en noves maneres d'atacar", ha afegit.

I justament, com els atacs són cada vegada diferents, no es pot descartar que tinguem ofensives que vagin dirigides a robar dades d'usuaris. Els més típics són els de categoria phising que intenten estafar-nos a través de correus fraudulents.

També hi ha atacs ransomware que el que fan és entrar al nostre ordinador i fer-nos xantatge per no fer públic documents personals. Per últim, els hackers també intenten atacar a través de virus que poden fer malbé les nostres dispositius. Casadevall aconsella fer còpies de seguretat, formatejar i escanejar el disc dur amb un bon antivirus.

Per tant, res com vigilar i tenir un bon antivirus per assegurar-nos de que no som víctimes d'aquest tipus d'atac. 

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

El Jambo recupera tres dies de música al carrer amb prop de 40 actuacions Enric Dolsa assegura que membres del quart d'Ordino preparen accions contra l'acord per l'hotel Casamanya