La inflació continua disparada. Les dades de l’IPC publicades aquesta setmana indiquen un augment dels preus del 3,6% a Andorra, del 6,1% a Espanya i dels 2,9 a França.
La mitjana europea se situa al 5,1%, molt per sobre del límit establert en el 2%. Això podria comportar un canvi de política en el Banc Central Europeu i començar a pujar els tipus d’interès.
Pujar el tipus d’interès, és a dir, pujar el preu del diner, és una de les principals eines per controlar la inflació. Amb la crisi econòmica del 2008, amb la situació inversa, els tipus van començar a baixar i dels màxims assolits per sobre del 4% van arribar al 0% el 2016 d’on no s’ha mogut. Però això podria canviar aviat. Així ho veuen els experts que alerten que el Banc Central Europeu està preparant el terreny per anunciar pujades.
L'economista Antoni Bisbal calcula que seran una realitat a partir del segon semestre de l'any a la zona euro. Aquestes pujades poden servir per controlar la inflació perquè tenen un doble efecte, "per un costat es controla la demanda de productes perquè la gent te menys capacitat de compra, i per un altre costat, que també és molt important, s'estimula l'estalvi".
Bisbal Indica que actualment no es treu cap rendiment de l'estalvi i "en el moment que hi hagi una pujada de tipus els estalvis es retribuiran i s'incentivarà". És a dir, que si puja el preu del diner, sortirà més a compte estalviar que demanar crèdits per gastar.
Però atenció amb tots aquells crèdits que estem pagant, especialment les hipoteques variables. Aquest pot ser el punt més conflictiu davant una pujada de tipus d’interès perquè s'acabarà encarint.
Les previsions és que hi hagi dues pujades del 0,25%, el que vol dir, segons les estimacions que fa Bisbal, que "per cada 100.000 euros d'hipoteca, amb una pujada del 0,25% del tipus d'interès, la pujada de la quota mensual sigui de 15 o 20 euros.
Si la pujada és de mig punt doncs acaben sent entre 30 o 40 euros més al mes. El que representaria a final d'any "uns 500 euros més que afecten la butxaca del consumidor".
De moment el Banc Central Europeu no ha pres una decisió al respecte. Espera a la reunió del març del consell de govern per analitzar com evoluciona la inflació i començar a prendre mesures si no mostra signes de començar a baixar.
Informa: Ester Pons - Oliver Jaén
Imatge: Kevin Ribeiro-Arxiu RTVA
Comparteix: