Analitzar i preveure a llarg termini la manca d'especialistes per evitar futurs impactes en el sistema, repte clau pel Col·legi de Metges 

www.andorradifusio.ad

Des del Col·legi de Metges constaten que la falta de professionals és un problema molt present i preocupant tant aquí com a l'entorn. Destaquen algunes especialitats, com l'endocrinologia i la dermatologia. És per això que adverteixen que cal fer una anàlisi urgent per preveure els impactes en el sistema sanitari. Des del SAAS també ressalten la manca d'infermeres, que actualment disposa d'unes ràtios força inferiors a les recomanacions internacionals. 

L'OMS determina que cada país hauria de tenir un ràtio de 10 infermeres per cada mil habitants i aquest indicador a Andorra es troba quatre punts per sota. Així ho ressalten responsables del SAAS, admetent que la bossa de professionals va augmentant any rere any, però de manera molt minsa. El Col·legi de Metges també detecta mancances, sobretot en algunes especialitats.

El secretari del Col·legi de Metges, Albert Dorca, argumenta alguns dels motius que els han portat a estar en aquesta situació:

"Per limitacions diverses, no se n'han format tants com es jubilen i llavors aquest problema el tenim a tot arreu. Aquí ara tenim una mica de dèficit en algunes branques concretes i crec que és moment de seure'ns i planificar a llarg termini quin model sanitari volem tenir i a on creiem que podem tenir més mancances per començar a treballar-hi i que no ens agafi el tren."
Albert Dorca, secretari del Col·legi de Metges

Per exemple, segons el col·legi hi ha un sol endocrinòleg convencionat amb la CASS i també hi ha pocs dermatòlegs. Dorca esmenta que en aquests casos, a més, el seguiment ha de ser prolongat i això dificulta encara més la situació. "Els endocrinòlegs o els dermatòlegs, entre les revisions que fan i les patologies que tracten, és molt habitual que requereixin d'un seguiment continuat al llarg del temps. Això vol dir que com més patologia d'aquest tipus tinguem i més continuïtat requereixin, al final hi haurà un punt en què arribarem a saturar els professionals, perquè aquells pacients no es que no es curin, sinó que es cronifiquen". I afegeix que creuen que a mesura que es vagin millorant "els nostres sistemes de vigilància i de control de certes malalties, requerirem una mica més de certs d'aquests professionals".

Des del SAAS també s'ha recalcat múltiples vegades la necessitat d'atreure professionals, tot oferint unes condicions que s'adeqüin al nivell de vida i a l'alt preu de l'habitatge del país. Un dels grans reptes que té el sistema sanitari ara mateix. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Arxiu RTVA

Comparteix:

Desè aniversari del Sax Fest amb l'orquestra simfònica Detinguda una parella per barallar-se