Milers de cotxes transiten cada dia per les carreteres del país i la mobilitat representa més del 50% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle al Principat. Concretament, es detecten 135.000 desplaçaments motoritzats diaris en vehicle privat.
Així doncs, amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, el Govern ha impulsat campanyes per reduir els desplaçaments amb vehicle privat i fomentar l'ús de les alternatives més sostenibles, com el transport públic, que només genera menys del 5% de les emissions de la mobilitat interna.
El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, David Forné, ha assenyalat que "aquesta iniciativa va alineada amb l'estratègia que s'ha seguit aquests anys amb els compromisos internacionals que tenim a Andorra". Compromisos que provenen de la llei de transició energètica i del canvi climàtic, i també de les estratègies nacionals de mobilitat i energia del 2021 al 2050, en les quals està prevista una descarbonització del sector del transport pel 2050.
En l'àmbit internacional, l'Agència Europea de Medi Ambient preveu que, en els pròxims anys, el 50% dels viatges es facin amb transport públic, bicicleta o a peu.
A Andorra, els desplaçaments no motoritzats s'han fomentat "amb diferents convenis amb les administracions comunals, amb les quals s'està promovent un carril segregat de bicicletes", ha explicat Forné, o mitjançant el Cycland, que gràcies a fer-lo gratuït, ha passat de 5.000 a 20.000 usuaris a l'any.
Enguany, l'objectiu de la Setmana Europea de la Mobilitat és transmetre la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni el 2050.
Informa: Neus Vila
Imatges: Pau Bonastre / Nil Forcada / Ricard Tenza
Comparteix: