Andorra defensa més participació en els organismes que han de regir l'acord d'associació amb la UE

www.andorradifusio.ad

Les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea ja són en marxa, però en quin punt? El mes passat, Europa va fer una proposta de marc institucional. Ara Andorra hi ha de dir la seva perquè abans que acabi setembre es tanqui aquest aspecte i es puguin afrontar noves fases de negociació. El nostre país planteja a la Comissió Europea una participació més gran en els organismes que han de regir l'acord, com són el comitè mixt o el Tribunal de justícia de la Unió Europea.

El marc institucional de l'acord d'associació que s'està negociant a Brussel·les consta de tres parts. En primer lloc, la que defineix com i en quins terminis s'ha d'adoptar la legislació europea, tasca que pertoca a un comitè mixt, integrat pels petits estats i la Comissió Europea. Una segona part estableix quines institucions supervisen que l'acord s'apliqui correctament. I finalment, la part que fixa quin organisme arbitra en cas de diferències a l'hora d'aplicar o interpretar l'acord, rol que es reserva per al Tribunal de justícia de la Unió Europea.

Andorra considera que ha de tenir una participació més gran en tots aquests organismes en relació amb la que té en d'altres acords, com per exemple l'acord monetari. I en aquest sentit van la majoria d'aportacions que la delegació andorrana ha fet a la proposta inicial de la Comissió Europea.El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, detalla que volen "introduir mecanismes que facilitin que hi hagi una intervenció més gran i capacitat d'anticipació i participació prèvia en l'elaboració de les decisions i en la vida dels propis comitès mixtes" i "que s'organitzi de manera més participativa".

Saboya es defensa d'hipotètiques crítiques que puguin aparèixer pel fet de cedir sobirania i sotmetre's als dictàmens del Tribunal europeu de justícia. En aquest sentit afirma que "s'ha de veure quina capacitat hi ha de fer progressar el marc legal per ser un país competitiu si no es fan aquest tipus de cessions". "S'ha de saber gestionar la sobirania i en aquells aspectes on hi pugui haver una cessió que permeti a Andorra ser més competitiva de cara al futur, estarà ben plantejada", afegeix el ministre.

El marc institucional s'ha de tancar a final de setembre, per passar a negociar com s'apliquen la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capitals.

Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Sergi Pla

Comparteix:

Un autobús s'encasta contra un local de l'avinguda Santa Coloma Detencions per tinença i tràfic de drogues i alcoholèmia