Reduir les emissions de gasos d´efecte hivernacle un 37% fins el 2030. Aquest és el compromís adquirit per Andorra en la COP21, un objectiu que requerirà d´accions per part de l´administració i de la ciutadania. Els responsables del ministeri de Medi Ambient asseguren que l´acord de París és el millor al qual es podia arribar i l´han qualificat de realista i equilibrat.
Andorra és la responsable d´una molt petita part de les emissions de gasos d´efecte hivernacle a l´atmosfera, concretament del 0,00112%, però n'està patint les conseqüències.
Els darrers anys la temperatura ha augmentat 0,2 graus i hi ha hagut un descens de les precipitacions. Per aquest motiu, la implicació en la cimera del canvi climàtic de París ha estat molt important. El compromís és ambiciós però segons els responsables del ministeri, assolible. El cap de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha explicat que s'ha marcat una reducció del 37% de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Ha indicat que en primer lloc s'han definit les accions i després "la contribució prevista determinada a nivell nacional a Andorra per poder assolir aquest objectiu".
Arribar a aquest objectiu comportarà mesures que implicaran la població i l'administració, mesures que ja s'han començat a prendre. El director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha recordat la política per promoure l'ús del vehicle elèctric "que veurà la llum el 2016". Ha apuntat, però, que "tot això passa per un canvi de mentalitat, d'actuació i de conscienciació".
Segons Miquel, l'acord de París, adoptat per 196 països, comporta una revisió cada cinc anys del compliment dels compromís, la qual cosa suposa una garantia de transparència i verificació.
Informa: Ana Alamán
Comparteix: