Avui Andorra es convertirà en el centre d´una operació pionera al món. Es tracta d´una intervenció de cataractes amb un procés tecnològic i un tipus de lent personalitzada que permet alliberar-se, fins i tot, de les ulleres. El doctor de la clínica Vallmedic visió, Ludge Hanneken, serà l´encarregat de dirigir una de les dues operacions que es faran des de l'hospital i que podran seguir en directe prop de 3.000 persones arreu del món i més d´un centenar des del congrés que acull un hotel de Soldeu.
L´operació de cataractes és una de les més freqüents a tot el món. La causa sol ser l´edat, el cristal·lí envelleix, guanya opacitat i el pacient deixa de veure amb nitidesa.
La cirurgia més comuna i que cobreix la CASS és aquella en què el cristal·lí és substituït per una lent monofocal i que en ocasions encara requereix d´ulleres per corregir altres defectes oculars, com l´astigmatisme.
Avui Andorra serà el centre de milers de mirades de professionals de la visió i és que per primera vegada es combinarà el làser amb una sèrie de processos i mesures amb aparells d'última tecnologia per col·locar una lent multifocal que permet, fins i tot, alliberar-se de les ulleres.
Segons l'oftalmòleg Ludger Hanneken, la tecnologia "permet mesurar amb una precisió més alta les dioptries de la lent intraocular per col·locar una lent en un eix especial". El director de gestió de Vallmedic visió, Mark Lansu, explica que la diferència està en posar una lent normal "o una lent especial que també pot corregir l'estigmatisme i afegir un altre focus per poder llegir o veure l'ordinador".
La intervenció es farà a l´hospital Nostra Senyora de Meritxell, que aporta el personal, material mèdic i el sistema per retransmetre l´operació en directe. La directora d´Infermeria de l´hospital Nostra Senyora de Meritxell, Carme Curcó, afirma en aquest sentit que s'hauran de fer entrar "una sèrie d'aparells tècnics no habituals en una àrea quirúrgica on els espais i la circulació estan molt controlats".
Aquesta intervenció la podran seguir milers de professionals del ram per internet i més d´un centenar que han vingut fins a Andorra per compartir aquesta experiència, que vol situar Andorra en el mapa dels pioners.
Informa: Rosa Alberch
Comparteix: