Andorra ha participat en la 63a sessió de la Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona, que té lloc a la seu de les Nacions Unides a Nova York, de l'11 al 22 de març. El tema central d'aquesta sessió és l'accés de les dones als serveis públics i als sistemes de protecció social per aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones i de les nenes. Els estats membres han pogut presentar els avenços fets en matèria de polítiques d'igualtat de gènere, en particular pel que fa a l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. Des d'Andorra s'ha reivindicat el treball fet per la igualtat.
Així, en la seva intervenció, la cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat del ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior, Mireia Porras, ha destacat l'aprovació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris i la creació, l'any 2016, del departament de Polítiques d'Igualtat, des del qual es treballa per prevenir, tractar i solucionar les possibles discriminacions i desigualtats, així com les situacions de violència que puguin patir les dones i els seus fills a Andorra. Porras ha insistit en la importància de garantir el dret d'accés a les prestacions, els programes, els protocols i les accions que constitueixen un dels pilars de la protecció social andorrana per evitar situacions d'exclusió social.
Durant aquesta setmana, la missió permanent d'Andorra a les Nacions Unides en col·laboració amb les d'Espanya, Marroc i Finlàndia, ha organitzat diferents actes, com el del passat dilluns, 11 de març, quan es va celebrar una trobada en la qual es van intercanviar bones pràctiques sobre la mobilització de la societat civil en la lluita contra la violència de gènere. L'esdeveniment va permetre als països organitzadors presentar les seves experiències nacionals sobre la involucració de la societat civil en la lluita contra la violència de gènere.
En la seva intervenció, l'ambaixadora i representant permanent d'Andorra a les Nacions Unides, Elisenda Vives, va presentar diferents iniciatives nacionals sobre la matèria, com el guardó Olympe de Gouges, la campanya de sensibilització amb el club de bàsquet MoraBanc Andorra, sota el lema, 'Mai por 25-N', així com el procés participatiu amb la societat civil en l'elaboració del Llibre blanc de la igualtat.
La Comissió sobre la Condició de la Dona és un òrgan subsidiari del Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides que aplega a tots els estats membres de les Nacions Unides per formular polítiques dedicades a la promoció de la igualtat de gènere i l'empoderament de la dona. Aquesta Comissió es va crear el 21 de juny del 1946 amb el mandat de preparar recomanacions sobre la promoció dels drets de les dones en els àmbits polític, econòmic, civil, social i educatiu. També supervisa, examina i avalua els progressos assolits pels estats membres en matèria d'igualtat de gènere en l'aplicació del Pla d'Acció de Beijing de 1995 i dels resultats de la 23a sessió extraordinària de l'Assemblea General de les Nacions Unides de l'any 2000.
En acabar aquesta sessió, la Comissió sobre la Condició de la Dona adoptarà unes conclusions, fruit de les negociacions dels estats membres, sobre el tema prioritari on recull les recomanacions adreçades als Estats membres i als mecanismes de Nacions Unides per avançar en la igualtat de gènere i l'empoderament de la dona.
Informa: Agència ANA
Foto: SFG
Comparteix: