Andorra ha generat el darrer any 400 tones de compost amb la recollida orgànica

www.andorradifusio.ad

Les 1.200 tones de residus orgànics que Andorra ha dipositat a la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet s'han transformat en 400 tones de compostatge a la planta de Benavarre. Una inversió per al Govern d'uns 84.000 euros sense comptar la recollida i el transport.

Cada setmana arriben camions d'Andorra a la vila de l'Alt Urgell de Benavarre on està instal·lada la planta on es transformarà el residu orgànic en compost. La matèria passarà per diferents fases fins a completar tot un cicle en les quals uns microorganismes tindran la feina de transformar les restes en adob. En un primer moment se les barreja amb les restes de branques i se les deixa reposar tres setmanes.

Andorra ja és el segon any que contribueix amb residus orgànics recollits principalment dels grans productors, com ara restaurants, hotels i grans superfícies. Es preveu que en el futur la xifra de 1.200 tones recollides en el darrer any augmenti. "Andorra per una banda assumeix la despesa de recollida de l'orgànica i transport fins a aquí i, per una altra, assumeix l'entrada a aquesta planta, que és d'uns 70 euros la tona", explica el gerent de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, Jordi Vilaró.

La planta de Benavarre està preparada per tractar actualment 3.500 tones l'any, però podria arribar fins a les 5.000 si fos necessari. Després d'un altre procés a base d'oxigen augmenta el procés de descomposició per part dels organismes. La dieta a l'estiu afavoreix que es generin més restes orgàniques. Cal tenir en compte que aquestes són la part més important del total dels residus, "la que pesa més". "Si s'aconsegueix que hi hagi una gran implicació de la ciutadania reciclant aquesta fracció orgànica, l'índex de recollida selectiva d'Andorra augmentarà espectacularment", creu Vilaró.

La mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet tracta els residus de les comarques de la Cerdanya i l'Alt Urgell i d'Andorra. Durant 9 setmanes els organismes continuaran treballant les restes i finalment serà el moment de separar-les de plàstics i altres materials per a obtenir el compost.

No hi ha cap planta d'aquest tipus a la zona i les més properes són les de Solsona i Tremp. Andorra continuarà portant els residus orgànics a la planta de Benavarre, fet que li suposa un cost de 70 euros per cada tona, sense comptar la recollida i el transport.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Ruben Calvo

Comparteix:

Reportatge: Així albiren els banders la cabana d'isards abans de la Setmana de caça Amadeu Rossell, Valentí Martí i Manel Montes deixen Liberals d'Andorra