Andorra Recerca + Innovació ha viatjat aquesta setmana a Ordesa, a Osca, per participar en una trobada de la xarxa mundial de reserves de la biosfera de muntanya, creada el setembre passat.
Hi ha assistit en representació de la reserva d'Ordino. Ha estat un espai idoni per crear sinergies amb altres institucions, com la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, les Nacions Unides o la UNESCO. Un dels reptes compartits és el d'avançar en l'agenda de desenvolupament sostenible
En el desplegament d'una reserva de la biosfera, com ara la d'Ordino, un dels primers passos consisteix a informar la població i els visitants del que implica aquesta figura i quines responsabilitats comporta.
En aquest sentit, Font explica que des del comú d'Ordino s'està treballant un programa per acreditar informadors de la reserva i, en paral·lel, també s'està preparant un segell per a aquells productes i serveis produïts a la zona.
Andorra Recerca + Innovació reportarà les conclusions d'aquesta darrera trobada a la resta dels integrants de l'òrgan gestor de la reserva d'Ordino perquè es puguin valorar propers passos, com ara un possible agermanament amb la reserva de la biosfera d'Ordesa, que compta amb 50 anys d'història, tenint en compte que són les dues úniques que hi ha al Pirineu.
En aquest sentit, l'expert considera que el Principat podria explicar com gestiona aquest espai natural amb una alta densitat poblacional.
Un altre objectiu és acabar d'articular el full de ruta amb les principals accions a desenvolupar per intentar crear xarxa amb altres indrets i afrontar reptes comuns, com ara la despoblació del medi rural, els impactes del canvi climàtic o la crisi de la pèrdua de biodiversitat que es pateix arreu del planeta.
L'investigador subratlla que la protecció cap a l'entorn és la mateixa hi hagi o no al darrere el reconeixement de reserva de la biosfera. Aclareix que aquesta etiqueta és un compromís voluntari per tal d'assolir l'equilibri entre sostenibilitat i creixement econòmic, a banda de permetre tenir visibilitat internacional i formar part d'un dels 131 països que actualment tenen una reserva de la biosfera.
A més a més, la pandèmia ha fet créixer la demanda de l'ecoturisme i precisament hi ha visitants que viatgen arreu del món de reserva en reserva, conscients de buscar la sostenibilitat social i ambiental. És així com Andorra pot ser un pol d'atracció per a aquest perfil de turistes.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala
Comparteix: