Andorra podria veure's afectada per l'escalada aranzelària entre els EUA i Europa

www.andorradifusio.ad

El govern dels Estats Units ha amenaçat amb imposar aranzels a productes primaris, com ara l'alumini. Europa, per la seva banda, amenaça amb una resposta directa. Seria una escalada aranzelària que, de retruc, acabaria afectant Andorra.

El nou president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquesta setmana que aplicarà aranzels del 25% per a les importacions d'alumini i acer, i Espanya n'és un dels principals afectats. També avisa que poden ampliar-se de forma global a tots els productes. Com a resposta, Europa amenaça amb una resposta directa. Tot això pot arribar a afectar indirectament l'economia andorrana.

"No tindrà un impacte directe, però sí indirecte perquè les mercaderies que comprem a països de fora que estiguin afectats pels aranzels ens acabaran repercutint a nosaltres perquè els costos pujaran. Com ens estem preparant? Ja veurem com ens afecta, perquè no podem fer una preparació especial donada la nostra dependència de les importacions de fora i pràcticament la inexistència del sector exportador en aquest àmbit."

Ramon Lladós, ministre de Finances

El posicionament d'Andorra respecte a la possible reacció d'Europa és clar. Si es tracta de calmar la situació, s'hi posicionarà a favor.

"En qualsevol acció que pugui emprendre la Unió Europea que ajudi a rebaixar aquesta tensió amb els Estats Units, nosaltres hi estarem totalment a favor, perquè apujar les tarifes no afavoreix a ningú. Si les mesures de la Unió Europea van encaminades a rebaixar la tensió i aconseguir que els americans entenguin que això no és bo, estarem aquí. En qualsevol mesura que enquisti encara més la guerra entre les dues potències econòmiques, nosaltres no hi estarem a favor."

Ramon Lladós, ministre de Finances

Des del Govern asseguren que no hi ha cap preparació possible per a aquesta situació, sinó que cal estar atents i s'han d'intentar pal·liar les possibles afectacions quan arribin.

Els economistes alerten de l'impacte de possibles aranzels europeus en la vida quotidiana.

Els economistes adverteixen que una possible resposta per part d'Europa, com l'augment d'aranzels en productes bàsics com l'acer i l'alumini, podria tenir un impacte directe en la vida quotidiana de la ciutadania. Segons Roger Lorente, economista, l'encariment d'aquests productes afectaria sectors com la construcció i el transport, repercutint en el preu del lloguer i l'alimentació. "Si pugen els preus de l'acer o l'alumini, tothom ho nota, des de la construcció fins al consumidor final", assegura Lorente.

"La persona del carrer ho notaria, per exemple, en l'alimentació o en el lloguer, com passa ara. Perquè si es grava realment un producte tan bàsic com pot ser l'acer o l'alumini, que serveix per a la construcció i per a tot, si hi ha un aranzel o pugen preus, pujarà el preu de la construcció, el del transport, repercutirà en el gasoil, el comptable, repercutirà en tothom. I, per tant, el consumidor sempre ho nota tot."

Roger Lorente, economista

D'altra banda, empresaris com Joan Prat consideren que l'impacte seria mínim i es restringiria a productes molt concrets. "Els productes electrònics i les llicències de software podrien veure's afectats, però en principi estarien exempts de nous gravàmens", explica Prat. Tot i així, l'afectació en els preus dels productes electrònics, amb preus importants, podria ser una de les repercussions més destacades.

Informa: Pilar Candel

Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Tall de la carretera de la Comella per esllavissada de pedres Propostes per controlar els lloguers acollides amb prudència pels sectors implicats