Una delegacio´ andorrana participa des d’aquest dimarts a la COP 24 sobre el canvi clima`tic que te´ lloc a Katowice (Polo`nia), per tal de refermar el compromi´s del Principat amb la lluita contra el canvi clima`tic, i continuar treballant des de la multilateralitat en aquesta fita. La COP 24 sobre el canvi clima`tic va comenc¸ar aquest diumenge, i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Clima`tic, Carles Miquel, i un te`cnic de l’oficina participen durant aquesta setmana en les negociacions. A me´s, els representants de la delegacio´ andorrana defensaran en la sessio´ plena`ria el segon informe bianual d’actualitzacio´ d’Andorra, que es va presentar al 2017.
Aquesta confere`ncia de les parts (COP) te´ com a objectiu treballar de forma urgent per completar els detalls que operaran l'acord de Pari´s. Com ha explicat el president polone`s de la de la COP 24, Michal Kurtyka, el treball sera` multidisciplinari i incloura` discussions te`cniques, que quan sigui necessari s’elevaran als caps de delegacio´ per desbloquejar el progre´s.
Aquest mateix dimarts, a la COP 24 s’ha aprovat la Declaracio´ de Katowice per l’e-mobilitat, a la qual s’ha adherit Andorra. En la declaracio´, els pai¨sos signataris destaquen la importa`ncia de l’e-mobilitat per lluitar contra el canvi clima`tic, s’insten a treballar conjuntament perque` la lluita contra el canvi clima`tic i l’e-mobilitat es complementin, i subratllen que la transicio´ del transport e´s d’intere`s de tots per un aire me´s net, per la innovacio´ a la indu´stria i per un clima segur i estable. A me´s, el text recull la iniciativa de Polo`nia de crear un marc per a les associacions de mobilitat ele`ctrica.
Des que es va aprovar a Pari´s en el marc de la COP 21, 184 estats part dels 197 signataris del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi clima`tic han ratificat l’acord de Pari´s. A Andorra, el Consell General va acordar la seva ratificacio´ per unanimitat el 30 de novembre de 2016, i aquest va entrar en vigor el 23 d’abril passat.
Els pai¨sos com Andorra, que forment part del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi clima`tic tenen l’obligacio´ de comunicar cada dos anys un informe anomenat BUR (Informe d’actualitzacio´ bianual) en que` aporten informacio´ sobre l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, i sobre les accions que s’estan duent a terme per mitigar aquestes emissions.
Andorra va sotmetre al secretariat del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi clima`tic el seu segon BUR a l’agost del 2017. Aquest informe ha passat satisfacto`riament l’ana`lisi d’un grup d'experts te`cnics, i en aquesta segona fase, el 7 de desembre, la delegacio´ andorrana defensara` l’informe, que se sotmetra` a un intercanvi amb la resta de les parts. Els pai¨sos que participin en el debat podran fer preguntes escrites o orals sobre el document.
El segment d’alt nivell de la COP 24 tindra` lloc els dies 11 i 12 de desembre i per la part andorrana hi participara` la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Si´lvia Calvo´, que expressara` el compromi´s ferm d’Andorra a favor de l’accio´ clima`tica. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, acompanyara` la ministra durant la participacio´ a la confere`ncia de les parts.
Informa: Agència ANA
Imatges: SFG
Comparteix: