El calendari de dies internacionals en suma aquest dimarts un de nou a proposta d'Andorra. Es tracta del Dia internacional sobre la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d'aliments, que a partir d'ara es commemorarà cada 29 de setembre. L'executiu treballa des d'Andorra Sostenible per estendre aquesta mentalitat entre diferents sectors de la població.
Des d'aquest any i d'ara endavant el 29 de setembre passa a ser el Dia internacional sobre la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d'aliments. Una proposta feta conjuntament per Andorra i San Marino el desembre del 2019 a l'Assemblea General de les Nacions Unides i que el Consell Rector per a l'Alimentació i l'Agricultura ha aprovat. A dia d'avui es malbaraten un 14% dels aliments arreu del món. El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ho qualifica de "problemàtica global". "Tots els països es veuen amb l'obligació d'integrar-ho a nivell regional, local, tranfronterer", explica.
Accions de conscienciació que ja s'impulsen des d'Andorra Sostenible, especialment a les escoles. Al menjador, per exemple, es va fer una prova pilot canviant l'ordre de repartiment del pa de l'inici al final per evitar que s'hagi de llençar menjar.
Des de l'executiu també es vol estendre aquesta mentalitat a casa, on sovint es deixen perdre algunes parts de vegetals per no saber com aprofitar-les o per desconeixement. Una bona gestió de la compra i un bon ús de les tècniques és clau, com defensa al naturòpata i professora de cuina Pili Borra.
El Govern està elaborant un avantprojecte de llei d'economia circular que inclou un pla que haurà de quantificar, per primer cop, les quantitats d'aliments que es malbaraten al país. L'objectiu és poder-lo treballar amb els sectors implicats per reduir-ne els nivells. Per això el text va acompanyat d'un projecte de participació ciutadana, que inclou una enquesta per saber fins a quin punt la població està disposada a canviar d'hàbits.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Anna Romagosa-Pere Besolí
Comparteix: