Que Andorra no hagi d'eliminar del tot la itinerància de dades, una font d'ingressos cabdal per a Andorra Telecom, quan signi l'acord d'associació amb la Unió Europea. Aquesta és la petició de la companyia per a les negociacions amb Brussel·les.
Andorra Telecom vol que el Principat quedi fora de l'obligatorietat d'eliminar la itinerància i farà aquesta proposta en el marc de les negociacions per tancar l'acord d'associació amb la Unió Europea.
En concret, la companyia de telecomunicacions proposa mantenir la itinerància de dades, establint acords puntuals amb les empreses de fora perquè els clients paguin menys, és a dir, renegociant les tarifes a la baixa.
I a la vegada, es podria oferir el mateix als clients andorrans, per quan aquests viatgin a l'estranger: productes atractius com algunes de les tarifes que ja existeixen ara, en què una part o totes les dades que es fan des de l'estranger es facturen com si es fessin des d'Andorra.
La companyia de telecomunicacions andorrana té clar que la seva supervivència depèn, en bona part, dels ingressos que generen els turistes quan es connecten o truquen des d'Andorra amb les seves targetes nacionals de telèfon mòbil. Només l'any passat li va permetre facturar 31,5 milions d'euros.
La fi de la itinerància s'aplica a tots els països de la UE des de l'estiu del 2017. Andorra Telecom justifica la petició perquè el país ha de dimensionar la seva xarxa de telecomunicacions per assumir pics de fins a 120.000 telèfons mòbils connectant-se a la vegada, quan la seva xarxa de clients és d'uns 70.000.
Els únics quatre mesos en què el tràfic de dades s'incrementa molt són gener, febrer, març i agost, i segons la companyia, s'ha de pagar amb la itinerància, sinó és insostenible.
Andorra Telecom defensa que hi ha països com Suïssa que té acords per estar dins el mercat interior europeu i, alhora, no està obligada a aplicar la itinerància. A més, hi ha països que han signat acords recents amb la UE a qui tampoc se'ls ha aplicat. D'aquí que la companyia andorrana ho vegi com una demanda factible.
Informa: Agència ANA-Laura Massegú
Locució: Yasmina Canedo
Comparteix: