Andorra té la voluntat de sumar-se a la llista de països que fan servir la tècnica de la pedra seca, aquest cap de setmana declarada patrimoni immaterial de la Unesco. El primer pas serà recuperar la tècnica. És part del projecte de cal Pal per posar en valor aquesta tècnica i que ara es recull en una aplicació.
És part del conveni que ja va signar la propietat de cal Pal i el ministeri de Cultura. L'aplicació Primera pedra té 200 estructures de pedra seca registrades segons si són estructures ramaderes com els orris, agrícoles com les feixes, hidràuliques com els canals d'aigua o industrials com les carboneres o els forns de calç.
Gràcies a l'aplicació es poden geolocalitzar i saber-ne més sobre la datació i funció. Per això que també es pensi en la seva aplicació en l'educació. "Estem en contacte amb el ministeri d'Educació perquè aquestes construccions arribin als estudiants i ho coneguin", assegura la ministra de Cultura, Olga Gelabert.
Ara el proper pas és pel 2019, que Andorra recuperi aquesta tècnica constructiva que prescindeix del morter o l'argamassa i qui sap si ben aviat adherir-se a la candidatura Unesco participada per set països, entre ells Espanya. "Fer-ne d'això un mòdul de formació professional i de formació acadèmica pels arquitectes, enginyers i els especialistes pedrers... I una vegada ho tinguin, d'aquí a un any pot ser un fet, adherir-se a la candidatura", proposa la propietària de cal Pal, Maria Reig.
Amb tot la clau serà la transmissió del coneixement a través dels anys. "És una cosa que està feta, que es consolida i que existeix, això és el que has de demostrar, que funciona i té una durabilitat", explica que s'ha d'aconseguir per entrar a la Unesco Olivier Codina, del departament de Patrimoni Cultural.
Mentre això no passa l'aplicació i el web, www.primerapedra.com, sobre la pedra seca ja tenen prop d'un terç de les estructures entrades a l'aplicació i s'espera que de mica a mica s'elabori un gran catàleg per valorar-les.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernadno Montero
Imatges cedides: Creavisió
Comparteix: