A Europa, un de cada cinc menors ha patit assetjament sexual i, per això, és essencial treballar en la detecció de casos. A proposta d'Andorra Esports Clúster, LAUesport és el primer centre esportiu que ha fet un pas endavant amb una aplicació que ja fa anys que funciona a les escoles. "A vegades ho hem comentat amb les companyes", reconeix una usuària, "aquest comentari no m'ha caigut bé. Tot i que a vegades ho diguem sense adonar-nos-en, a la persona a qui va dirigit li fa mal."
Des d'expressions facials fins a un comentari impregnat de sexualitat sobre el propi cos, la vestimenta o la vida privada. I els acudits "verds", sota el pretext que l'humor ho justifica tot.
És assetjament sexual.
També els tocaments com pessigolles, abraçades que estrenyen, el contacte excessiu i, per descomptat, els intents de petó. Les proposicions sexuals repetides o les insinuacions en relació amb la conducta sexual també ho són. I, és clar, les violacions.
Diuen els experts que, en el món de l'esport, l'assetjament sexual també és molt present. I cal detectar-ho, sobretot, si afecta menors. La gerent d'Andorra Esports Clúster, Gemma Riu, té clar que "a Andorra diem molt que això no ens passa, però si a Europa un de cada cinc menors pateix abús sexual en el món de l'esport i aquí no en coneixem cap, potser és que no els estem detectant." Per al cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, "hauria de ser una obligació per a les administracions posar eines als infants perquè, si es donés el cas, el puguin denunciar de manera fàcil".
El director de LAUesport, Òscar Balcells, assegura que "en la majoria de casos, és l'entrenador o gent de l'entorn de l'esportista qui li fa patir aquesta problemàtica" i fa una crida a la resta de clubs esportius perquè s'hi afegeixin. Es pot fer l'avís de manera anònima i escollint qui el rep per protecció. També arriba a la direcció per veure l'evolució de la incidència i activar protocols en cas de ser necessari.
L'Andorra Esports Clúster creu que l’estudi sobre violència sexual a menors en l’esport ajudarà a destapar casos d’abusos. Ja han recaptat gairebé un 60% dels fons per tirar-lo endavant i esperen aconseguir la resta ben aviat. L’objectiu és elaborar un informe que sigui comparable amb els que ja s’han fet en altres països europeus, que alhora seria un punt de suport per dissenyar polítiques en aquest àmbit.
L'entitat planteja també formacions per a les empreses i centres esportius per dotar-los d'eines per complir la normativa en matèria d'igualtat, prevenir violències i que siguin més competitius.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: