Abans que l'aplicació que ha d'avisar els contactes propers d'un cas positiu de la Covid-19 es generalitzi, l'Agència de Protecció de Dades recalca que l'eina hauria de passar una avaluació d'impacte dels riscs que pot comportar per a la privacitat de les persones. A més, subratlla que la població ha de disposar de tota la informació per decidir si en vol fer ús.
Els experts que desenvolupen l'app de la Covid-19 constaten que estan seguint la restrictiva llei de protecció de dades europees.
Tot i això, des de l'Agència de Protecció de Dades es considera que l'eina hauria de superar una avaluació d'impacte dels riscs que pot comportar per a la privacitat de les persones que voluntàriament se la descarreguin.
L'anàlisi l'haurien de fer els tècnics de l'aplicació però l'agència s'encarregaria de comprovar si el procediment és correcte.
El punt de partida de l'app és el consentiment de la persona interessada, però, a més, el ciutadà ha de tenir altres informacions.
El cap de l'APDA, Joan Crespo, assenyala que l'usuari "ha d'estar informat de quines són les conseqüències de no instal·lar-se'l i després ha de tenir garanties que efectivament les dades que es puguin compartir siguin anònimes".
També s'han d'avalar les mesures de seguretat dels operadors tecnològics que hi intervinguin i l'aplicació ha de poder ser compatible.
En relació amb el programari que ha desenvolupat el Govern per gestionar la pandèmia i des d'on, per exemple, els ciutadans s'han pogut apuntar per fer els tests d'anticossos, Crespo afirma que aquest s'adequa a la normativa andorrana de protecció de dades.
En aquest sentit Crespo afirma que "les garanties jurídiques hi són".
"Respecte al termini de manteniment de les dades, a la pàgina web s'especifica clarament que és fins a la finalització de la pandèmia o la finalització dels estudis epidemiològics i respecte al tractament de les dades, la mateixa pàgina web ens diu que el ministeri de Salut, els professionals de la salut i els encarregats dels estudis epidemiològics són els que tractaran aquesta informació", indica.
En tots els sentits, la clau és que la societat estigui suficientment informada dels avantatges i inconvenients d'aquests tipus de tecnologies per escollir lliurement si en vol fer ús.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala
Comparteix: