La història clínica compartida estarà disponible per a tots els metges amb conveni amb la CASS en un termini màxim de mig any. Un any i mig més tard ja hi podran accedir també la totalitat dels laboratoris i centres de diagnòstic per la imatge i la resta de professionals de la salut.
El consell de ministres ha aprovat el reglament que regula i desplega la història clínica compartida de l'usuari del sistema sanitari públic. Mitjançant una eina els professionals podran accedir a l'historial dels pacients amb informació actualitzada. El nou sistema ha de facilitar la feina i la presa de decisions dels metges i altres professionals de la salut i donarà més seguretat als usuaris. Així ho ha defensat la cap de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut, Odile Sarroca, qui creu que "el fet de tenir-ho tot a davant és importantíssim per al professional, però dóna molta tranquil·litat a l'usuari. Receptes no duplicades, proves no duplicades, això és seguretat per als usuaris. I després, prendre una decisió, en qualsevol àmbit, no només amb la salut, les millors decisions es prenen amb tota la informació a davant".
A més d'oferir una millora en la continuïtat assistencial dels pacients també es busca una millor d'eficiència en la gestió dels recursos. L'historial compartit serà habitual a tots els centres i professionals vinculats a la CASS, que caldrà que es formin per fer-ne ús. S'estableixen procediments i controls per garantir la protecció de les dades, la seguretat i la traçabilitat de tots els accessos. L'accés indegut o injustificat a les dades es castigarà amb sancions de fins a 100.000 euros. Una comissió nacional de la història clínica compartida assessorarà el Govern perquè se'n faci un bon ús. La gestió serà del SAAS, al qual s'hauran d'adreçar els usuaris per exercir drets com els de rectificació, supressió o oposició.
Informa: Gerard Gort
Imatges: Sergi Linares-Anna Romagosa
Comparteix: