Les zones i punts de control s'han posat en marxa des de les vuit d'aquest dilluns al matí per començar la segona roda de proves a la població en general. Aquesta segona volta hauria de permetre detectar l'evolució de la malaltia i el període en el qual la persona és asimptomàtica.
Segons va assegurar el ministre de Salut, també permetrà augmentar la sensibilitat dels tests i definir millor l'afectació real de la Covid-19. D'aquesta manera, els resultats globals de les dues proves permetran tenir dades més completes de la situació epidemiològica. Els resultats de la primera ronda, en la qual es van fer prop de 70.000 tests, demostren que més del 9% dels cribrats han generat anticossos.
El procediment és el mateix. Els ciutadans arriben a la zona de control, el personal del comú registra les dades amb el carnet de la CASS i els voluntaris fan la punció al dit per recollir la mostra de sang per detectar els nivells d'anticossos.
A l'aparcament Centre Ciutat i al Centre de congressos d'Andorra la Vella, els ciutadans han anat arribant puntualment. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha destacat que el procés cada vegada és més fàcil i més fluït, el que ha permès al comú treure tres taules operatives garantint l'atenció del mateix volum de ciutadans a les hores assignades. . Marsol es mostra contenta amb la resposta i el comportament dels ciutadans, no sols pel que fa als stop-labs, sinó en general.
A la zona de control de la capital, on es preveu que hi tornin a fer-se les proves unes 18.000 persones, hi participen setanta sanitaris, un centenar de treballadors del comú i dos-cents voluntaris.
Precisament, amb la represa de l'activitat de més sectors, la xifra de voluntaris disminueix, ja que alguns han de reincorporar-se al llocs de feina. Per la seva part, el coordinador de voluntaris de la zona de control d'Andorra la Vella, comenta que "hi ha alguns voluntaris menys". No obstant això, assegura que amb la bossa de voluntaris amb la que compten, tenen aquestes situacions previstes.
Els ciutadans ho tenen clar. Són conscients de la importància de fer-se la segona prova, assenyalen. Aquesta és la prova definitiva que ha d'ajudar les autoritats sanitàries a obtenir més informació sobre la Covid-19 i plantejar les estratègies per als pròxims dies. Passar d'un confiament general a un selectiu.
La Generalitat ha anunciat que farà un milió de tests serològics per conèixer el grau d'immunitat de la població catalana a la Covid-19.
El departament de Salut preveu fer les proves a col·lectius concrets com el sanitari, persones diagnosticades positives sense la confirmació de la PCR i professionals essencials no sanitaris. Els tests es faran en diverses rondes amb l'objectiu de complementar la informació sobre l'evolució i la incidència de la Covid-19 a Catalunya. L'estudi també pretén conèixer les diferències entre territoris, edats i professions.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Fernando Montero-Xabier Moreira
Comparteix: