Arrenquen les proves de català més multitudinàries

www.andorradifusio.ad

Aquest dissabte ha començat la segona convocatòria anual de les proves oficials de català amb la xifra més alta de participants mai registrada: gairebé 700 persones. Un augment que s'ha notat sobretot en els nivells més inicials. Els organitzadors preveuen que el volum d'inscrits segueixi creixent arran de la nova llei del català que ha entrat en vigor aquesta setmana. 

699 persones s'han inscrit per participar en la segona convocatòria anual d'exàmens oficials de llengua catalana d'enguany. Tot i que es divideix en tres dies diferents, aquest dissabte és el plat fort amb més nombre d'alumnes, concretament s'han examinat 400. Es tracta d'un total de participants que arriba a xifres rècord i que augmenta un 17% en comparació amb el juny de l'any passat.

"Principalment hem augmentat en els nivells inicials, A1 i A2, a causa, en part, a la nova llei del català, però també estem creient en els nivells B2, C1 i sobretot C2, que a nivell educatiu es demana molt".

Eva Royo, cap d'Àrea de Llengua catalana

A tall de mostra, els inscrits als nivells A1 i A2 s'han duplicat. Royo ha detallat que arran del volum d'inscrits, s'han ampliat els dies d'exàmens i el personal, tant professorat que controla com els vigilants d'aules i passadissos.  També s'ha escollit l'Escola andorrana de Santa Coloma per la realització de les proves perquè té molt més espai que altres ubicacions. 

"L'any 2026, per exemple, entrarà en vigor la disposició de la nova llei que obligarà als residents a haver de certificar un nivell A1 i, amb la segona renovació de la residència, els coneixements de l'A2. Això es traduirà amb un increment molt gran de participants".

Joan Sans, director del Departament de Política Lingüística

Sans també ha subratllat que els usuaris dels Centres de català també estan rebent cada vegada més alumnes, que s'han arribat a triplicar.  

Entre els participants, gent amb ganes d'aprendre i d'altres que han vingut forçats per les exigències de la feina. Per exemple, una candidata ha explicat que "per apuntar-me al Col·legi d'Infermeres d'Andorra m'exigeixen el B2 i considero que és una vergonya que a la gent que ha estudiat tota la vida al país i ha seguit el sistema educatiu andorrà hagi de fer un examen per accedir a certs edictes i feines". Per altra banda, hi ha participants que sí que veuen amb bons ulls que les feines exigeixin uns coneixements mínims per tal d'incentivar i protegir la llengua oficial

Les properes proves tindran lloc els dies 7 i 15 de juny

Informa: Laura Cugat
Imatges: David Moreno

Comparteix:

La Creu Roja recapta 18.000 euros en la primera gala benèfica que celebra Donar a conèixer artistes del país, l'objectiu de la Festa de la Joventut