"Art i follia" al Museu del Tabac

www.andorradifusio.ad

Va ser psiquiatre i pioner en la introducció de tècniques com la musicoteràpia o el psicodrama. Però Joan Obiols també va ser un gran humanista i aficionat a l'art anomenat 'brut', sovint fet per persones amb malalties mentals. Ara el Museu Fàbrica Reig dona l'oportunitat de descobrir el seu món a l'exposició 'Art i follia'.

Què tenia al cap l'artista quan va pintar els seus quadres? És una pregunta que ens haurem fet moltes vegades i és precisament el resultat de molts d'aquests processos que va portar el psiquiatre Joan Obiols a comprar peces que li cridaven l'atenció. Va ser amic i del cercle de Picasso, Dalí i Miró, es va endinsar en l'obra de Perejaume o Joan Ponç i, fins i tot, el va pintar Arranz Bravo. Moltes de les obres que s'exposen formen part de l'art brut, com s'anomena el que és fet per malalts mentals, també els que han fet pacients del SAAS a Andorra.

Gemma Garcia, psiquiatria del SAAS, subratlla que aquesta activitat "els ajuda a explicar-se: a sortir de la seva situació habitual; és un fenomen sanador".

Obiols va centrar la seva activitat a Barcelona on va viure l'era dels manicomis de Sant Boi, l'Institut Frenopàtic o l'antic hospital de la Santa Creu, on testimoni d'una altra psiquiatria, una mostra d'una arxiu inèdit en aquest camp.

Jordi Obiols, fill de Joan Obiols, diu que si al seu pare li agradava la fotografia era en part perquè "creia que allò tenia un valor documental històric".

La ment és un univers per descobrir. Els que en vulguin saber més  'Art i follia' que es podrà visitar fins al 26 d'abril al Museu Fàbrica Reig.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Els pares de l'escola francesa d'Ordino agraeixen la informació sobre la intoxicació però els amoïna que no se'n sàpiga la causa Preocupació al Pas pel tall de l'RN-116, que s'allargarà uns dies