Ja es pot visitar "Art a Portugal", al Museu del Tabac, una manera d'entendre els canvis d'una societat a través de la seva pintura, de mitjan segle XIX a mitjan segle XX.
El 1855, després d'un període de guerres i revolucions i de la recuperació de la monarquia, Portugal emprèn un capítol d'estabilitat. Els més poderosos compraven títols, la burgesia estava en auge i pintors com Keil, Lupi o Bordalo Pinheiro recollien els seus rostres en retrats. Mentrestant d'altres com Silva Porto, Marqués de Oliveira o José Malhoa pintaven la quotidianitat.
Eren temps en què la literatura alimentava els artistes i l'imaginari. El mateix Francisco Metrass es fa un autoretrat com a Camões. En el camí d'aquest segle hi trobem el que fou director del Chiado, Adriano de Sousa Lopes, amb les estampes de la guerra, el seus caçadors d'àguiles, o la seva dona que és la imatge de l'exposició.
Un proverbi portuguès diu 'Quem não viu Lisboa nao viu coisa boa'. Al Museu del Tabac l'espectador es pot traslladar a la capital lisboeta a través de la finestra que el Chiado obre a Andorra.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: