L'arxiu comunal de Sant Julià posa en valor els documents més antics

www.andorradifusio.ad

Després de més de 40 anys el comú de Sant Julià de Lòria reprèn la feina de posar en valor un conjunt de pergamins d'entre els segles XII i XV on, per exemple, hi ha una sentència per les zones de pastura o els límits de la parròquia amb Os de Civís. Per primera vegada una càmera entra a l'arxiu comunal per veure'n algun.  

L'arxiu comunal de Sant Julià de Lòria guarda molta documentació administrativa  contemporània, però també té un apartat d'història important que es remunta al 1289. 

El document més antic és un pergamí que recull una sentència arbitral que va fer el comte de Foix Roger Bernat III per una disputa entre les universitats d'Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, avui conegudes com a comuns, per unes pastures a Perafita i Claror.

L'arxivera i documentalista Laia Farrés explica com "Sant Julià compartia l'ús comú amb Andorra la Vella a tota la zona de Forganyà (avui dia Claror), però també reclamava la zona de Perafita. Andorra la Vella no hi estava d'acord però el comte va sentenciar que ambdós eren d'ús comú per les dues parròquies".

Aquest, amb d'altres, ja es van descriure als anys 80. Entre la informació que es té hi ha les firmes, el nom del notari, Bernat Babot, i que és una còpia anomenada per 'ABC'. Com que les còpies es feien consecutives al peu s'escrivien les tres lletres i es seccionava el document per la meitat per si mai s'ajuntaven les parts es verifiqués per aquest testimoni. En aquest cas l'altra pertanyia a Andorra la Vella, un duplicat del qual no es té constància. 

Toponímia, onomàstica, maneres de fer. Són molts els aspectes que es descobreix en els textos. L'arxiu custodia trenta-sis pergamins del segle XIII al XVI. Els més antics estan escrits en llatí; els menys, en català. Ara tots es transcriuran i es traduiran per poder ser consultats. 

Farrés destaca que a l'arxiu hi ha "uns pergamins sobre els límits amb Civís que no s'han estudiat mai i probablement seran interessants". També hi ha altre documentació més particular de títols de compra venda o capítols matrimonials d'on també se'n pot treure informació curiosa", afegeix.

La campanya durarà tres anys. L'arxiu comunal lauredià està posant en valor la seva documentació històrica com ell llibre d'actes que s'ha restaurat. Amb l'ajuda de l'Arxiu Nacional se li han netejat les tapes, refet el relligat i s'han completat les pàgines més malmeses.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

Els bombers tindran per primer cop un sindicat oficialment constituït Ucraïna acorda obrir nou corredors humanitaris