La digitalització dels fons documentals és un dels reptes de l'Arxiu Nacional. Des que es va iniciar el procés el 2013, s'han digitalitzat més 158.000 documents de tot tipus. Tot plegat, amb l'objectiu de facilitar la difusió del patrimoni documental a través de les eines que s'ofereixen a les plataformes en línia.
El patrimoni documental d'Andorra es troba en l'edifici situat a Prada Casadet. A l'Arxiu Nacional cada dia es rep, es conserva, es cataloga, es reprodueix i es consulta tot tipus de documents: des del manuscrit més antic, el de l’acta de consagració de Sant Serni de Nagol del 1055, fins a projectes audiovisuals, passant per fons fotogràfics.
Una de les principals funcions de l'organisme és facilitar l’accés i difondre aquest patrimoni. Existeix una sala de consulta presencial, tot i que l’objectiu és promoure la consulta en línia a través de la digitalització dels fons.
Des del 2013, quan va començar el procés, s’han digitalitzat més de 158.000 documents. Un procediment que encara continua. Lídia Arbués, cap de l'àrea d'Arxius i Gestió de Documents, indica que cada vegada intenten "bolcar més arxius en línia perquè es puguin consultar des de casa, que és el repte futur, ja que estem en una societat que ho vol tot més immediat".
A més de recuperar i gestionar la documentació generada per l'administració pública, l'Arxiu també recupera aquella documentació de privats que té valor i rellevància per a la història del país. Un tipus de patrimoni que s'adquireix per donació, dipòsit o a través d'un contracte de préstec o dació. Arbués destaca que l'Arxiu Nacional "és un lloc fiable, on sempre tindran accés a la seva documentació i sabran que està ben conservada i ben tractada". Remarca que "el dipòsit té les condicions de temperatura i humitat adequades".
Els fons es conserven al dipòsit d'arxius. Dues sales plenes de prestatgeries custodien i emmagatzemen els documents que són patrimoni de tothom i serveixen als historiadors i investigadors per poder mostrar-nos les memòries del passat per poder continuar construint el present.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Nil Forcada
Comparteix: