L'any que ve s'espera que els programes de Tele Fira es puguin consultar a l'Arxiu en Línia. Aquest és un espai on costa que arribin els més joves i per això cal desplegar la imaginació per captar la seva atenció.
Els primers passos televisats a Andorra van ser els de Tele Fira, un programa especial que es va fer de 1986 a 1991 amb motiu de la Fira d'Andorra la Vella, un lloc on s'aprofitava per informar, entretenir i promocionar el bo i millor del país amb una emissió que cobria tot el territori nacional.
D'aquella època, l'Arxiu Nacional en conserva unes 3.000 cintes de diferents fons, gran part de les quals s'estan digitalitzant per ser pioneres a la pàgina de consulta a internet.
La cap de l'Àrea d'Arxius i Gestió de Documents de l'Arxiu Nacional, Lídia Arbués, esmenta que estan a l'espera de veure si ja el 2023 poden treure els primers fons audiovisuals digitalitzats. "Esperem a veure si l'any que ve podem penjar els primers fons audiovisuals que publiquem a l'arxiu en línia i on sabeu que tenim la nostra documentació. Ara mateix no hi ha més documents audiovisuals que els documents etnogràfics com les entrevistes, però no tenim vídeos que venen dels fons documentals del que ens porta la gent o que tenim de les institucions".
L'Arxiu disposa de més d'un centenar de fons que contenen documents audiovisuals i fins avui en dia d'aquests se n'han digitalitzat uns 6.000. Alguns tenen sortida a Facebook, Twitter, Instagram o Youtube i n'hi ha que són especialment atractius, com un anunci del Cafè El Conseller que transcendeix totes les edats. El repte avui dia és crear vincle amb el públic juvenil amb activitats dins i fora de les escoles. "Les fotos antigues, poder veure diferents formats de cinta de vídeo, els discos, tot això els crida molt l'atenció i actua de revulsiu", afirma Arbués.
Aquest dijous és un dia per donar un bon ús al nostre telèfon i descobrir l'activitat de l'arxiu, passejar-se per les diferents publicacions i, si és el cas, deixar un 'm'agrada'.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares
Imatges cedides: Arxiu Nacional
Comparteix: