El president d'Assandca denuncia el cost i els tràmits burocràtics que cal fer per repatriar els infants que hagin mort en una unitat pediàtrica a l'exterior. La CASS no ho cobreix i demana solucions. Ho ha explicat aquest dijous al matí a l'Ara i Aquí de Ràdio Nacional.
El càncer infantil es pateix a Andorra amb l'agreujant de no tenir una unitat específica a l'hospital i haver-se de desplaçar-se a l'exterior. Quan el desenllaç és tràgic, al patiment familiar s'hi afegeixen els tràmits feixucs per a la repatriació del cadàver i les despeses.
L'Associació andorrana contra el càncer (Assandca) explica que la CASS no ho cobreix i que cal trobar-hi una solució. "Si som capaços d'enviar els nanos fora del país per obligació perquè aquí no podem tenir una unitat oncològica infantil, el que hauríem de tenir és tots els casos previstos perquè no sigui un problema per als pares. Avui en dia hi ha massa traves burocràtiques, sobretot quan parlem de diners", ha manifestat Saravia.
En aquesta situació s'hi han trobat, que en tingui constància l'associació, dues famílies aquest darrer any. En un dels casos hi va haver d'intervenir Afers Socials.
D'altra banda, Saravia també ha parlat de la vacunació de la Covid-19 i ha assegurat que a hores d'ara no té cap comunicació oficial de Salut. "Sé que és una realitat que el càncer està considerat com una de les malalties prioritàries, però no tohom ho té clar".
Saravia ha reconegut que la pandèmia no ha aturat els tractaments dels malalts de càncer, però sí en alguns casos les proves diagnòstiques, especialment quan calia fer-les a l'exterior. També ha tornat a denunciar la manca de dades sobre la incidència real de la malaltia al país.
Informa: Ester Pons-Montse Grau
Locució: David Domingo
Comparteix: