Assandca espera que el Govern mantingui el compromís de crear un centre de radioteràpia. L'associació creu que alguns temes, com la millora de la llei d'acompanyament, s'han d'afrontar amb celeritat. També insisteix en la llei de l'oblit, per evitar que les persones que han superat un càncer no siguin discriminades.
El president de l'entitat, Josep Saravia, recorda que existia un compromís d'Antoni Martí de destinar aquest any 300.000 euros al projecte de construcció d'un centre de radioteràpia. Serà la principal demanda durant la reunió que pensen demanar amb el titular de Salut.
La prova del càncer d'ull, o retinoblastoma, que afecta sobretot nadons, figura també entre els principals objectius. Tot i que no és molt freqüent, es pot detectar amb una prova senzilla. També reclamen modificar la llei d'acompanyament, que consideren incompleta. Volen que s'ampliïn els recursos per a aquelles famílies on un membre pateix algun tipus de càncer perquè li puguin dedicar temps. Assandca considera que encara hi ha molt marge de millora en alguns aspectes, com ara en les proves de detecció del càncer de pròstata, el mes estès entre els homes, i en l'acompanyament posterior, una vegada superat, per les seqüeles psicològiques que comporta. Tanmateix insisteixen en la llei de l'oblit, perquè les persones que hagin patit alguna mena de càncer no siguin discriminades. "Es presenten deu persones per anar (a fer) de policies i a l'expedient de dos d'ells diu que han tingut un càncer. Evidentment, no els hi hauria d'afectar, però això els restaria punts", denuncia Saravia.
Assandca organitza dissabte la jornada Andorra contra el càncer, amb el patrocini de Vallbanc i vint entitats col·laboradores, al Prat del Roure, d'Escaldes-Engordany. Hi haurà activitats esportives i participatives destinades a la família i servirà per iniciar la campanya de captació de voluntaris per a l'entitat.
Informe: Joan A. Sarmiento
Imatges: Vicente Bellot
Comparteix: