Per proximitat cultural o pel fet de disposar de segones residències, avui dia es xifra en un 75% els que marxen a estudiar a Espanya. Costa més que ho facin cap a França i moltes vegades és perquè la desconeixen culturalment. Ho saben bé les assistents franceses que aquest curs estan a les escoles de segona ensenyança i que tenen la missió de familiaritzar-los-hi.
Des de l'inici de curs l'Audrey Weiss, la Tosha Aatif i la Laura Pujol fan assistència a les classes de francès a les escoles de secundària d’Ordino, Encamp i Santa Coloma dins el programa d'educació internacional. A elles se'ls hi dona l'oportunitat de conèixer l'ensenyament fora de França i per als alumnes és una possibilitat de conviure amb algú nadiu, acostar-se a la cultura i, per què no, valorar estudiar a França.
En un mes han pogut constatar el desconeixement que tenen de la realitat. Les tres esmenten que tòpics sobre el menjar com el croissant o el formatge estan a l'ordre del dia de les seves converses. Segons Aatif, la majoria d'ells s'interessen per parlar amb francès. Quan els hi pregunten si volen anar a França, Weiss, esmenta que molts es mostren reticents.
Es calcula que actualment al voltant d'un 75% dels alumnes que trien estudiar fora ho fan a Espanya per tenir-hi familiars o segones residències i un 25% a França.
El Saló de l'ensenyament, que es prepara per al 29 de novembre, espera més d'una vintena de centres on també es promocionaran les ajudes que dona l'estat francès. L'ambaixador de França, Jean-Claude Tribolet, explica que el país gal disposa d'ajudes per als estudis i per aquelles famílies que no tenen recursos, ajudes personalitzades per a l'allotjament.
Aquest dimarts la ministra Vilarrubla ha anunciat que es vol crear un registre d'alumnes a l'exterior per conèixer millor la seva situació.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: