Disposar de dades reals sobre la incidència de l'Alzheimer a Andorra és una de les demandes de l'Associació per la malaltia al país.
La seva presidenta, Montse Valls, ha passat aquest dijous per Els matins de la Nacional d'RNA i ha assegurat que encara hi ha molts tabús per reconèixer públicament la malaltia. A més, ha afegit que hi ha pacients que prefereixen tractar-se de manera privada.
Valls assegura que "hi ha gent a Andorra que té la suficiència econòmica per no haver de necessitar els recursos públics". I afegeix que aquestes persones no acaben de passar per la Comissió Nacional de Valoració que reconeix els graus de discapacitat de les persones (CONAVA), ni pels recursos de la unitat de demència o pel metge referent, fet que complica poder disposar de les dades reals de l'afectació de l'Alzheimer al país.
En aquest sentit, insisteix en la necessitat de conèixer quantes persones tenen la malaltia per poder ajudar tant als afectats com a les seves famílies.
La presidenta de l'associació ha explicat que l'Alzheimer es pot començar a evidenciar quan la persona afectada comença a funcionar d'una manera diferent. Quan això passa, "el millor és anar al metge perquè ho valori".
Assenyala que les famílies arriben a l'associació molt perdudes. És per això que l'entitat ha elaborat un protocol bastant extens i ha format un grup de suport. També ofereix una formació amb una psicòloga per saber quins passos s'han de fer per adaptar la casa en una primera fase de la malaltia. "S'han de posar cartells a les portes i notes". L'objectiu, indica, "és que la família no es trobi desemparada". Recorda que l'associació també posa a disposició geolocalitzadors per als malalts de forma gratuïta.
"Les persones afectades són conscients que s'estan preparant perquè no tornaran a ser les mateixes. Ho saben i ho passen molt malament", ha conclòs.
Informa: Montse Grau
Imatges: RTVA
Comparteix: