Aquest dimecres se celebra el Dia mundial de l'Alzheimer. L'Associació Andorrana per la Malaltia d'Alzheimer (AAMA), que vol contribuir a mantenir la qualitat de vida digna dels afectats, anuncia la represa de l'activitat. S'estima que el 2050 el nombre de persones amb demència, entre elles amb Alzheimer, es podria arribar a triplicar. Al servei Envelliment i Salut es fa el seguiment a unes 150 persones.
L'Associació Andorrana per la Malaltia d'Alzheimer reprèn l'activitat amb els grups de suport que es fan cada mes i mig. Una psicòloga fa formacions a les famílies per entendre i acompanyar el malalt i la primera serà el 3 d'octubre. D'altra banda, es preparen dues formacions per a auxiliars de residències a inici del 2023.
Montse Valls de l'AAMA assegura que hi ha d'haver un mínim de formació en els casos en que "una persona no vol fer el que toca, no es vol posar la roba que toca o no vol menjar". En aquest cas i amb aquest tipus de demència esmenta que "necessiten una formació específica de com viure el dia a dia. Sí que hi ha persones que s'han format en demències, però com a auxiliars no n'hi ha."
Des de fa un any l'associació cedeix gratuïtament el botó geolocalitzador que es recull a la Creu Roja. I fins ara se n'han donat una vintena. Funciona amb una targeta SIM i és una eina de comunicació entre usuaris i els contactes donats d'alta al sistema. En cas d'emergència, la persona ha de prémer el botó per avisar.
El coordinador del servei de teleassistència de la Creu Roja, Toni Calvente, esmenta que els que estan apuntats com a contactes "poden localitzar l'usuari sempre que vulgui i trucar-lo sense que hagi de despenjar." A més, assegura que també té "un detector de caigudes, que en cas de caiguda alerta al familiar i en aquell moment el pot trucar o localitzar. A partir de l'activació de l'emergència es truca als serveis mèdics o es pot acudir al lloc per recollir la persona".
El 27 de setembre es farà la quarta gala Pere Valls, on es convidarà a l'associació espanyola Recuérdame i es projectarà el documental 'El principio de la desconexión' per fer visible la realitat de la malaltia i generar més comprensió i conscienciació social.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa
Comparteix: