Una escola terapèutica per a infants i joves és la demanda insistent que fa l'Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d'Andorra al futur Pla Integral de Salut Mental i Addiccions. Una instal·lació per tractar joves amb patologies molt diverses que assegura que faria una tasca diferent a la del futur Centre Residencial d'Educació Intensiva.
L'associació que defensa els drets d'infants i joves en risc, per diferents trastorns, condicions o malalties, ha participat en l'elaboració del PISMA, el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions. La seva demanda és incloure al pla una escola terapèutica, diu la presidenta de l'entitat, Sandra Cano.
L'objectiu és que "no se'ls hagi de derivar sempre fora del país per poder reconduir el seu trastorn o malaltia".
L'escola hauria de ser a part del Centre Residencial d'Educació Intensiva, el CREI, ja que, segons Cano, els usuaris tenen necessitats diferents. Remarca que "tenen dret a un espai amb intimitat, obert i a la natura". "No es pot barrejar tot".
Es tracta de joves amb afeccions i malalties molts diverses. El denominador comú és el patiment de les famílies. Segons la presidenta de l'associació, "moltes acaben en una situació de pobresa" per les despeses derivades de la situació.
Cano, que en nom de l'associació ha presentat propostes per a ser incloses al pla de salut mental, tem que en ser una iniciativa molt ambiciosa, deixi pel camí propostes com l'escola terapèutica "i no s'arribi a consolidar tot". Afirma que "hi ha accions que es podrien fer de manera immediata i que són necessàries".
L'espectre de joves i infants de l'associació, és molt ampli: bullying, abusos, trastorns alimentaris, addiccions a les pantalles o a substàncies, depressions i altres trastorns i condicions greus. Cano afirma que enviar aquests joves fora, fa que en molts casos el lligam afectiu amb els pares es trenqui o quedi malmès de per vida.
Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Nil Forcada
Comparteix: