El programa d'intervenció d'estrès agut s'utilitza en l'atenció de professionals i víctimes en desastres naturals o atemptats. Ara s'ha adaptat a la crisi de la Covid-19 per ajudar els que treballen a primera línia a alliberar l'estrès davant de situacions traumàtiques que han acumulat en poc temps.
L'estrès continuat al qual estan sotmesos els professionals que per qualsevol motiu treballen a primera línia en la lluita contra la Covid-19 pot acabar afectant el seu rendiment i si no es vigila se'n pot ressentir la salut.
Per aquest motiu s'ha posat en marxa una iniciativa per atendre gratuïtament els que així ho desitgin amb la tècnica d'intervenció d'estrès agut, coneguda com EMDR.
Es tracta d'una teràpia que ja s'usa en situacions d'emergència com ara en atemptats o desastres naturals per ajudar els afectats a digerir les situacions viscudes.
La doctora Àngels Codina afirma que aquesta intervenció està pensada per rebaixar el nivell d'activació del sistema nerviós, així com la part d'activació emocional.
El programa adaptat específicament a la Covid-19 i que ja funciona a Itàlia i Espanya es vol començar a aplicar al país i ja hi ha hagut contacte amb els diferents col·lectius. Planteja un treball que permet els professionals tenir eines per evitar l'estrès post-traumàtic.
En aquest sentit, Codina explica que "mitjançant moviments oculars, tàctils o sonors, es permet que el cervell reconnecti neurones i xarxes de memòria i amb això pugui digerir aquest fet".
Per la seva part la psicòloga, Marta Compte, indica que "mirarem de descarregar aquesta atenció amb les intervencions i posarem en pràctica uns recursos que la persona podrà fer servir".
El nombre de sessions telemàtiques que es realitzen a cada persona depèn dels diversos casos i si es vol es pot fer en grup. Aquesta intervenció és complementària a altres disciplines i té el reconeixement de l'Organització Mundial de la Salut.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA
Comparteix: