El Sindicat Andorrà de Treballadors ha publicat aquest dissabte el seu manifest per commemorar l'1 de maig. Guillem Fornieles és un dels seus històrics present des del primer dia al moviment i prop de la seva jubilació, a només dues setmanes, recorda els orígens del SAT. Amb ell la periodista Mari Carme Grau ens mostra com va ser la repercussió mediàtica a l'època d'aquell moviment.
La història del primer moviment sindical al Principat té la seva llavor en l'Associació de Residents Andorrans. Un històric del sindicalisme al país, Guillem Fornieles, recorda que aquesta va ser "una entitat reivindicativa" formada principalment per ciutadans espanyols", que van lluitar "perquè no eren reconeguts com a immigrants". Una altra precupació era "el problema laboral".
El congrés constituent del Sindicat Andorrà de Treballadors, el SAT, es constitueix l'any 1990. Antoni Roig va ser el primer secretari del sindicat. La directora de Poble Andorrà a l'època, Mari Carme Grau comenta que fou una situació excepcional al país, "tothom estava encantat de trencar amb l'ordre establert". Fornieles assenyala que va néixer al 88 de manera clandestina, de fet "el Consell General el va declarar il·legal".
Els mitjans de comunicació van ser testimonis del creixement del sindicalisme que evolucionava lentament i amb certa por o inclús pànic. "Els que s'afiliaven eren uns valents", assegura Grau.
L'assignatura pendent del sindicalisme a Andorra són els treballadors del sector privat. Precisament aquest aspecte preocupa manifestament al president espanyol Pedro Sánchez. "Li preocupa més la situació laboral dels espanyols que no pas la romanço aquest de l'economia especial d'Andorra", "vol saber per què no estem al nivell d'Europa en aquests drets".
Segons Fornieles el moment actual és un compàs d'espera fins que el govern desenvolupi una legislació que permeti la llibertat sindical per sectors.
Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Albert Refart
Comparteix: