L'atac d'una ossa a una vaca tindrà indemnització: un mínim de 3.700 euros 

www.andorradifusio.ad

El Govern indemnitzarà aquells ramaders que hagin perdut bestiar per culpa d'animals com l'os bru. Els pagarà més de 3.000 euros en alguns casos. És un pas important, segons els pagesos i els ramaders, que estaven preocupats perquè cada vegada es veuen més osses per la muntanya.

El nou reglament del Govern fixa les bases de les compensacions que poden rebre els ramaders en cas de patir l'atac d'animals protegits, com el gat fer o l'os bru. Les quanties tindran una base mínima, que en el cas de les vaques serà de 3.730 euros i d'una ovella, de 270 euros. Posteriorment, es valoraran elements addicionals que se sumaran a aquestes quantitats.

El Govern assegura que les compensacions són superiors a les establertes pels països veïns en aquests casos. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha explicat que van més enllà "perquè en la meva opinió paguem un preu just pels animals perquè permetem una reposició d'aquests animals".

Aquestes compensacions s'han elaborat conjuntament amb l'Associació de Pagesos i Ramaders. Els afectats pels atacs tindran 24 hores per avisar i la investigació es farà per dues bandes, Govern i associació, que hauran de redactar informes. 

Els ramaders es troben satisfets amb el reglament, tot i que han demanat celeritat en els pagaments. El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma, ha destacat que "desafortunadament, serà la pràctica la que indicarà si l'orientació del text normatiu és la correcta si bé trasllada un verdader compromís de suport al sector en el nou repte que se li planteja". Amb tot, ha celebrat l'existència d'un reglament així. "Davant la incertesa de no saber com pot evolucionar la relació entre la fauna salvatge reintroduïda i el bestiar de renda tranquil·litza a les explotacions ramaderes que hi hagi un reglament".

Tot i que ja fa temps que es treballava en aquest reglament, la presència de l'ossa fa unes setmanes ha accelerat la seva posada en marxa. Els banders informaven que no s'ha tornat a tenir indicis de la seva presència.

Informa: Pilar Candel

Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

Una història sobre el dol ajudada pel Quixot s'emporta el Carlemany Permisos de naixement més llargs i igualitaris