L'Associació de Trasplantats i Donants vol que es continuï treballant en els reglaments i protocols per fer efectiva la donació i el trasplantament d'òrgans al país. També demana el reconeixement de discapacitat per a les persones trasplantades.
Actualment a Andorra no es poden donar òrgans. Hi ha una manca de reglaments i protocols que eviten que una persona pugui fer efectiva la seva donació si es mor i vol ser donant. No és una opció. Hauria de ser un dret. La secretària de l'Associació de Trasplantats i Donants, Maria Jesús Martínez, agraeix la feina feta fins al moment, però defensa que s'ha de treballar uns protocols perquè els equips d'extracció de Catalunya puguin venir, fer l'extracció i emportar-se els òrgans. Per això, asseguren que és necessari desenvolupar un marc legal i administratiu que permeti passar la frontera els òrgans i a més, activar uns protocols perquè sigui efectiu.
A més, tenen la voluntat d'iniciar xerrades a les escoles per sensibilitzar la població i donar a conèixer la donació. "Tenim el projecte d'anar a fer xerrades a les escoles, a la canalla d'entre 14 i 16 anys, per conscienciar i fer difusió de la donació. Igual que es van a fer xerrades sobre educació sexual, per exemple, cal parlar de donació. És la base, és sensibilitzar la població des de ben petits", afirma.
Un altre tema sobre la taula és el reconeixement de discapacitat per a les persones trasplantades perquè puguin tenir més ajudes i facilitats. Martínez lamenta que sigui tant difícil rebre el grau de discapacitat, ja que a Espanya fàcilment les persones que han rebut un òrgan se'ls hi dona una discapacitat del 33% i això permet tenir una sèrie d'avantatges socials.
Des de l'associació defensen que és necessari seguir formant als professionals sanitaris i aquelles persones implicades en el sector per tal de treballar conjuntament i aconseguir que la donació i el trasplantament d'òrgans sigui un dret.
Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno
Locució: Laura Massegú
Comparteix: