Atida vol que es reglamenti la llei de trasplantaments d'òrgans

www.andorradifusio.ad

L'Associació de Trasplantats i Donants (Atida) vol que Andorra surti a les llistes de donants d'òrgans mundials, tot i que actualment només es pot ser donant de medul·la òssia. A més, destaca que ser donant a altres països és molt car i espera que es puguin tirar endavant aviat els reglaments i protocols de la llei.

La llei de trasplantaments es va aprovar el 2018, però encara no s'han establert tots els reglaments. Això fa que a Andorra només sigui possible ser donant de medul·la òssia.

A més, des d'Atida deixen clar que ser donant a un altre país tampoc és una opció perquè el cost de repatriació del cos és molt elevat. Toni Gamero, president de l'Associació de Transplantats i Donants explica l'impediment que suposa. "La gent està bastant conscienciada a fer-se donant però, actualment, encara que en deixis constància, si la teva defunció és dins el nostre país com no hi ha protocols ni reglaments no és viable fer-la."

Per això, estudia la manera que pugui ser realitat. Per exemple, explorant la possibilitat d'establir un conveni amb un equip de Catalunya especialitzat perquè es desplaci al Principat i faci l'extracció dels òrgans. Gamero ha assegurat que en el seu cas el va salvar que existís un conveni entre "la seguretat social andorrana i la francesa" i que, per això, com a país "estem en deute". 

Des d'Atida esperen que els reglaments i protocols d'actuació de la llei de trasplantaments puguin fer-se realitat aviat. També proposen formar professionals sanitaris.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Aïda Pagès

Comparteix:

Reportatge: com s'actuaria en cas de terratrèmol d'alta intensitat amb víctimes atrapades entre la runa? Detinguda una dona a Ordino per agredir i causar ferides amb un objecte contundent al fill menor d'edat