Andorra ha esdevingut un entorn adient per a les empreses tecnològiques. Des del 2012, ha augmentat un 40% el nombre de treballadors d'aquest sector i s'ha doblat el nombre d'establiment. Un creixement que ha accelerat l'associació ACTinn, el clúster de la innovació i les noves tecnologies que promogut la diversificació econòmica i la inversió estrangera.
En quatre anys, els treballadors del sector tecnològic han passat de 300 a gairebé 450. Un augment del 40% que ha anat en paral·lel al creixement d'establiments: d'un centenar a 200.
L'associació ACTinn ha actuat com a clúster de la innovació i les noves tecnologies. Un punt de trobada per a empreses del sector amb necessitats comunes. Actualment, representa 55 empreses públiques i privades de diversos àmbits, com el tecnològic, el comercial o el financer. Societats que ocupen més de 3.000 treballadors i generen el 8% del PIB. Segons la directora d'ACTinn, Vanesa Arroyo, "les empreses troben un fòrum en què tractar problemes comuns i buscar projectes sinèrgics, és a dir, que per si sols no podrien desenvolupar però acompanyats d'altres socis poden arribar a tenir resultats".
El 85% de les empreses d'ACTinn són andorranes. La resta, d'Espanya i França. Si bé el clúster treballa per diversificar l'economia, també és una eina per captar inversió estrangera. Arroyo assenyala que "aquesres empreses de fora sí que tenen interès en conèixer més el país i treballar conjuntament amb empreses d'aquí per oferir productes i serveis". En aquest sentit afirma que tenen "intencions de créixer per tenir més capacitats, coordinar-les i poder fer projectes més interessants".
ACTinn es va situar des del 2012 sota el paraigua d'ACTUA, l'agència de promoció econòmica per a l'inversor nacional i estranger. A final del 2015 es va privatitzar per desenvolupar les seves accions: promoure projectes i facilitar recursos.
Informa: Marc Guadilla
Imatge: Jordi Seabra
Comparteix: