Augmenten els hotels que ofereixen habitacions per a llargues estades davant les dificultats de l'habitatge

www.andorradifusio.ad

Cada vegada són més els hotels, sobretot petits i de caràcter familiar, que es decanten per llogar habitacions a residents per mesos. Una opció que els dona rendibilitat i que respon a una demanda molt important per trobar allotjament. Ara mateix el Govern en té sis de comptabilitzats d'un total de 12 allotjaments de diferents tipologies que estan abandonant cada cop més el component turístic. 

Totes les habitacions de l'Hotel Coprínceps de Sant Julià de Lòria estan llogades a treballadors del país que s'hi queden durant un temps i, fins i tot, tenen llista d'espera. Després d'estar 7 anys tancat, aquest establiment va reobrir l'any passat enfocat a aquesta línia de negoci, tenint en compte la important mancança d'habitatge que hi ha. Ofereixen preus ajustats que oscil·len entre 300 i 400 euros mensuals en funció de la mida de l'habitació.

El conserge de l'hotel, Antonio Ross, explica que ell també viu a l'edifici. "Soc conserge de l'hotel i visc a la primera planta." Així, la situació dels que venen a dormir té un denominador comú: els preus elevats de l'habitatge. "La gent que ve pregunta per habitacions, em comenten que la situació és difícil i, per això, oferim preus raonables. Oferim servei de menjar, de neteja, de pàrquing, etc.".

I tenen un perfil molt ampli de clients, entre jugadors de futbol, treballadors de la construcció i estudiants universitaris. És el cas del Jordi Serrano, que és de Barcelona i ha vingut a treballar a l'obra. "És com un lloguer de pis, mentre paguis... Aquí no has de pagar ni llum ni aigua i no tinc més despeses". D'altres, com l'Alberto, estan contents amb el servei que els ofereixen, tot i que li agradaria tenir cuina pròpia. "És cert que m'agradaria tenir una cuina particular, però estic content amb l'habitació de l'hotel. I el preu i les instal·lacions són bones".

Visitem un altre hotel que també ha optat per aquesta fórmula amb un clar objectiu: evitar abaixar la persiana. Toni Carmona, gerent de l'hotel Bellpi, assegura que s'ha hagut de renovar per no morir. "El que està funcionant són hotels grans amb un altre confort i qualitat. Aleshores amb l'hotel familiar a poc a poc tot això s'ha anat perdent. Aquí hi ha dues solucions: tancar l'hotel i posar-lo en venda o canviar la mentalitat i amb la demanda que tenim, passar-nos als lloguers d'habitacions fixes".

L'única obligació que té un hotel davant un client turista o resident és omplir el registre d'ocupació d'allotjaments turístics sense haver de canviar d'ús excepte si es vol incorporar cuina, ja que aleshores passaria a ser considerat aparthotel. Aleshores, l'hotel fa un certificat conforme aquell client viu a l'establiment, un document acceptat pels comuns i el Servei d'Immigració.

El director de Turisme, Sergi Nadal, esmenta que aquesta casuïstica és "habitual", però que amb la situació actual ha anat en augment. "Ara possiblement són més els establiments que estan en aquesta situació. S'han donat circumstàncies en les quals no s'ha volgut invertir o donar continuïtat i, per tant, el que es fa és aprofitar una infraestructura i donar sortida a un problema d'habitatge". A més, l'executiu afirma que han estat molt pocs els hotels que darrerament han hagut de tancar i destaca que la variació de llits en els últims 15 anys es manté estable.

Carmona també ressalta que, per la clientela, aquesta metodologia suposa diversos avantatges, com ara evitar pagar diversos mesos per avançat abans d'entrar al pisdonar d'alta de llum i d'internet i la neteja diària. Altres hotelers afegeixen que, a més, no és necessari pagar diversos mesos per avançat com passa amb es lloguers. Tot i això, afirmen que hi ha l'inconvenient de no tenir la intimitat i el confort que requereix un pis propi. 

En un context cada cop més complex, tot fa preveure que aquesta pràctica anirà a l'alça. 

Informa: Laura Cugat-Rosa Alberch
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Les fortes pedregades obliguen els tabaquers a replantar i a allargar la collita fins al setembre Ordino organitza un mercat artesanal per dinamitzar el comerç local