Precisament, les telecomunicacions i l'energia són dos dels punts més estratègics de les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Que Xavier Espot ostenti la presidència serà important perquè a les reunions més polítiques l'encaix que caldrà trobar serà més fàcil. Sobre l'avançament electoral a Espanya, l'executiu remarca que no afectarà el calendari de negociació.
Les telecomunicacions i l'energia són dos dels punts més estratègics de les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. Ara són competències que estan sota el paraigua del cap de Govern i d'aquí la lògica que Xavier Espot n'ostenti la presidència. Amb això el que es vol és donar més rellevància política en aquestes negociacions i, especialment, en aquells serrells que ara es reprendran, després del parèntesi del període electoral. Segons el portaveu del Govern, Guillem Casal, a les reunions més polítiques "l'encaix que caldrà trobar serà més fàcil".
Sobre com pot afectar l'avançament electoral a Espanya, anunciat dilluns pel president del govern espanyol, Pedro Sànchez, el Govern ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i remarcar que el calendari de negociació no es veurà afectat per aquest fet, tenint en compte que el país veí del sud ostentarà la presidència rotatòria europea el segon semestre de l'any.
"Els documents estratègics de la presidència espanyola ja inclouen la importància de l'acord d'associació amb Andorra dins de la presidència espanyola. I evidentment, aquests documents estratègics no es canviaran tot i aquest anunci que hi va haver a inicis d'aquesta setmana. Qui encapçala la negociació per part d'Andorra és el secretari d'Estat d'Afers Europeus amb la Comissió Europea. Per tant, aquest treball tècnic no es veu afectat per un país membre que en aquell moment ostenta la presidència de torn."
Guillem Casal, portaveu del Govern
El portaveu del Govern ha volgut recordar el precedent de França fa un any, quan ostentava la presidència de torn del consell de la Unió Europea i en el mateix moment estava en període electoral. França va celebrar eleccions presidencials, les "de més calat polític", ha dit Guillem Casal, i això no va afectar les nostres negociacions amb la Comissió Europea. En aquells documents estratègics de França, el que estava inclòs a principis d'any es va mantenir tot i l'agenda electoral.
Informa: Laura Massegú
Imatges: Eric Escabias
Comparteix: