L'avortament centra el 83% de consultes al SIAD

www.andorradifusio.ad

Demanar informació per interrompre l'embaràs és a l'ordre del dia al servei Integral de la Dona. Fins a un 83% de les dones que hi acudeixen pregunten per l'avortament. 

Trenta-cinc dones han estat ateses al servei Integral a la Dona el 2023. La gran majoria, el 65%, ho han fet per telèfon; el 32%, presencialment, i un 11%, a través dels canals en línia, la novetat de l'últim any. 

La interrupció de l'embaràs continua sent la primera consulta entre les dones que acudeixen al SIAD. En total puja més d'un 80%, una xifra que segueix la tendència d'altres anys. D'altres motius són fer-se un test d'embaràs (9%) i, en menys proporció, informar-se sobre malalties de transmissió sexual (3%).

Des de la secretaria de Salut s'anuncia que la despenalització portarà la derivació directa. I és que fins ara el servei només les informa i les acompanya. La secretària d'Estat de Salut, Cristina Pérez, així ho ha confirmat. "Fins ara no podíem derivar perquè no teníem cap conveni amb cap centre per fer interrupcions. però un cop es despenalitzi podrem derivar-ho aquí". 

A banda dels serveis que dona el SIAD, trenta dones han demanat la píndola anticonceptiva d’emergència de manera gratuïta. La llevadora referent del SIAD, Noemí Morell, ha remarcat que la gran majoria, un 80%, "ha estat per ruptura del preservatiu i per no utilització de mètode anticonceptiu". Pel que fa al perfil, "la mitjana és de 27 anys i la majoria de nacionalitat andorrana".

Mentrestant, es vol incrementar el suport en la prevenció, la promoció i l’atenció de tot el cicle reproductiu de les dones, des de la pubertat fins al climateri. Per això, s'enceta una campanya destinada a la menopausa que es farà el dia 20, a dos quarts de set de la tarda, a la sala d’actes de l’Hospital.

Es volen canvis a l'hora de detectar les ITS

Sobre les malalties de transmissió sexual, s'estudia com ampliar les proves que es podrien fer de manera ambulatòria. En aquest sentit, la secretària d'Estat ha anunciat que es podrien ampliar aquelles que es fan als CAP, com ara la de la sífilis.

Pérez assegura que és el que volen fer amb el Pla d'Atenció Sexual i Reproductiva. "Detectar quines proves són ràpides i quines no, quines necessiten acompanyament mèdic, però la cosa va per aquí i que la gent tingui un punt on fer detecció i control d'ITS".

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

Afers Socials garanteix que cap desnonat es quedarà al carrer Allau d'al·legacions al POUP d'Ordino